PRODUKSJON

Nytt og nyttig på Lillestrøm

De som trodde at ærverdige gamle Geilo verktøy hadde skygget banen må tro om igjen. Den tradisjonsrike norske verktøyprodusenten fra, - ja, du gjettet riktig; Geilo, lever og utvikler seg.

-Du får ikke bedre verktøy enn det vi lager, sier daglig leder Knut Eriksen. Dette handler om stålkvalitet og ergonomi, og det kan vi.

På tross av intens konkurranse hever bedriften seg godt på standardverktøy som skrujern, men det er spesialverktøy som vokser mest.

Så lang du vil

Det å buksere rundt på en stige kan være en slitsom jobb. Det har Mikael Lindblom i Luna Norge en råd for.

Den nye svenske vendenspatenterte teleskopstigen kan trekkes ut trinn for trinn, og øke lengden fra transportvennlige 74 cm til hele 3,3 meter.

Stigen har også to sikkerhetsføtter som griper på alle underlag, og som kan utstyres med pigger for vinterbruk.

-Muligheten til å justere lengden gjør det mye enklere å komme til over alt, sier Lindblom.

Billig i vakum

-Spesialformat plast trenger ikke være dyrt, sier daglig leder Kjell Opsvik i Formvak på Sunnmøre. Vår prosess lønnsom allerede i serier ned mot hundre eksemplarer.

Bedriften har spesialisert seg på å vakumforme termoplaster, og kan tilby det meste av farger, tykkelser og materialkvaliteter, enten det skal tåle frost eller flammer.Sparer gass

-Vår nye mikroprosessorstyrte gasstyring sparer opptil femten prosent av sveisegassen, sier Vidar Olsen i Hydro Gas and Chemicals.

Den nye teknologien, som de har kalt EcoFlow, styrer gassen til sveiseapparater slik at den best mulig tilpasses trådmatingen.

En viktig bieffekt er at sveisekvaliteten blir bedre av korrekt trykk på dekkgassen, og man slipper reparasjoner i etterkant. I tillegg øker produktiviteten fordi sveiseren ikke taper tid på å hele tiden måtte justere trykket.

-Denne reguleringen sparer du raskt inn, lover Olsen.Ikke bare kuler og krutt

Den nordiske våpenprodusenten Nammo, med hovedsete på Raufoss vil øke sin sivile tilstedeværelse. Bedriften omsetter allerede for 35 millioner kroner årlig i det sivile markedet og selger til kunder som Airbus og Hydro.-Sivilistene vil se mer til oss i fremtiden sier fabrikksjef i Nammo, Vegard Sande. Vi kan tilby bred kompetanse som er vant med de tøffe kravene som stilles til militært utstyr. Dessuten har vi masse testutrustning som trengs for å lage kvalitetsprodukter. En av testapparatene som står på Raufoss er verdens største vibrasjonstestemaskin, og den har tatt seg alt fra girkasser til togstoler og melkemaskiner.Flytende bølgekraft

Den norskutviklede foilpropellen er ingen ny oppfinnelse, men den har ikke tatt av som fremdriftsmekanisme for båter.

Det synes Kurt Ragnar Ollila i Ollila produktutvikling er temmelig spesielt, og han ønsker å satse på denne unike oppfinnelsen i båter.

- En slik foil omsetter opptil 94 prosent av den mekaniske energien til fremdrift sier han, og det er svært mye bedre enn noen skruepropell. Bare se på hvor lett en hval beveger seg i vannet, og den er jo så og si født med en foilpropell.

Ollila ønsker i første omgang å bygge sykkelbåter for ferie og fritidsbruk med foilpropeller.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.