NATURVITENSKAP

Nytt observatorium ser kjempesmell

Integral ble sendt ut i verdensrommet 17. oktober,. Allerede 25. november, mer enn en måned tidligere enn forventet, ble det første gammaglimtet obeservert.

Mandag 25. november kl. 18.58.30 norsk tid gjorde det delvis norskbygde instrumentet IBIS på INTEGRAL sin historiske observasjon. INTEGRAL har riktignok registrert rundt 1 slikt gammaglimt per døgn, men dette var første gang observatoriet også kunne beregne posisjonen.

Utbruddet varte i 20 sekunder. I løpet av denne tiden ble et sort hull dannet langt, langt ut i verdensrommet.

Ekstreme eksplosjoner

Eksplosjonene som forårsaker gammaglimt er de voldsomste som forekommer i Universet og kalles derfor hypernovaer. De oppstår når de aller tyngste stjernene dør og kan i et minutts tid stråle like sterkt som resten av Universet til sammen. Mesteparten av stjernen blir slynget utover med voldsom kraft, men tilbake blir et sort hull liggende.

Når et gammaglimt observeres, er derfor et sort hull blitt til et eller annet sted i verdensrommet. Som regel skjer dette mange milliarder lysår unna.

Det store mysteriet

Helt siden gammaglimtene ble oppdaget 2. juli 1967 kl. 15.19 norsk tid, har fenomenet vært et av de største mysteriene innen astronomien.

På grunn av atmosfæren kan ikke kosmisk røntgen- og gammastråling studeres fra bakken. Først da satellitter ble utstyrt med rett utstyr ble fenomenet oppdaget.

Stadig nye og bedre romobservatorier gjorde faktisk mysteriet større inntil den første ettergløden ble oppdaget 28. februar 1997. Det ble raskt klart at dette er uhyre energirike fenomener på kolossale avstander.

For å finne ut mer om fenomenet, må lysblaffene og ettergløden studeres. Fordi disse dør ut så raskt, er amatørastronomene svært viktige. De kan raskt stille inn sine teleskoper. Men de er avhengige av raske og nøyaktige meldinger fra observatoriene i verdensrommet.

De siste par årene har de fleste meldingene kommet fra det amerikanske gammaglimt-observatoriet HETE-2. Meldingene sendes automatisk ned til bakken og distribueres til hele verden. I Norge har vi en egen kampanje der deltagerne får SMS-meldinger fra en egen sentral på Astrofysisk institutt i Oslo.

INTEGRAL skal observere de mest ekstreme fenomenene i kosmos, slik som sorte hull, kvasarer, supertunge sorte hull, supernover og de fortsatt mystiske gammaglimtene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.