T2

Nye Surface i butikk i dag

Bedre skjerm, batteri og tastaturdeksler.

Microsofts Surface 2 (liggende) og Surface Pro 2 er i butikk i Norge i dag.
Microsofts Surface 2 (liggende) og Surface Pro 2 er i butikk i Norge i dag. Bilde: Eirik Helland Urke

Fra i dag er Microsoft klar med sitt andre forsøk på å penetrere det deilige markedet for nettbrett.

Over i app-verdenen

Surface og Surface Pro, som kom for ni måneder siden, ble bare sånn passe mottatt i markedet.

I dag ble Surface 2 og Surface Pro 2 tilgjengelig i Norge. Med den nye Windowsversjonen 8.1 selvfølgelig.

Men skal vi tro Microsoft-sjefen Michael Jacobs er interessen langs større enn salgstallene tyder på.

– Med disse nettbrettene skal vi friste forbrukeren og samtidig gi IT-sjefen noe de synes er fornuftig. Med Surface Pro kan vi kjøre alt som finnes av forretningsprogramvare samtidig som virksomheter kan ta skrittet over i den nye app-verdenen, sier han.

Den nye varianten av Surface vil koste det samme som tidligere, 3599 kroner med 32 GB lagringsminne. Men nettbrettet er raskere, litt lettere og har bedre batterikapasitet.

Les også: Dell lanserer nye nettbrett

Surface 2:  Microsofts sjef for forbrukersegmentet Surface, Åse Martinsen tror veldig mange vil sette pris på nyheten. Ikke minst alle som vil bruke nettbrettet som spillmaskin med alle X-box-titelene som er tilgjengelig i Microsoft Store.
Surface 2: Microsofts sjef for forbrukersegmentet Surface, Åse Martinsen, tror veldig mange vil sette pris på nyheten. Ikke minst alle som vil bruke nettbrettet som spillmaskin med alle X-box-titelene som er tilgjengelig i Microsoft Store. Odd R. Valmot

Lenger på batteri

Det har også fått bedre kameraer, med et 3,5 MP kamera foran og et på 5 MP bak. Den største forskjellen er kanskje at skjermen har fått økt oppløsningen til full HD.

– Jeg kan bruke det opptil ti timer på batteri, sier Microsofts sjef for forbrukersegmentet Surface, Åse Martinsen.

Hun peker også på at det nå følger med en full versjon av Outlook i stedet for den ribbede epostklienten i første utgave.

Kickstanden er også forbedret slik at nettbrettet kan stå oppreist i to ulike vinkler. Det å lene det mer forover er bedre når man holder presentasjoner.

– Alle som kjøper Surface 2 får også 200 GB i to år på SkyDrive med på kjøpet. De får også fri Skype-fasttelefoni til rundt 60 land i et år og bruk av over to millioner Skype WiFi Hotspots rundt om i verden, sier hun.

Det nye tastaturdekslet har fått en kraftig overhaling. Den første versjonen av det to millimeter tykke tastaturet hadde 81 sensorer.

Det betød at fingrene måtte treffe presist. Den nye versjonen har fått nesten 1100 sensorer. I tillegg er det stivere og bakgrunnsbelyst. Prisen er på rundt tusenlappen.

TEST: Sony Vaio Pro 13: Lekker slider-PC fra Sony

Proffbrettet

Surface Pro ble lansert like før Intel slapp den nye Haswell-generasjonen prosessorer. Det gikk ut over batterilevetiden.

Surface Pro 2 har fått en ny Haswell i5-prosessor med vesentlig lavere strømforbruk. 50 til 75 prosent lenger, lover Microsoft. Riktignok fra ganske magre resultater i første generasjon.

– Dette er alternativet for alle som vil klare seg med en enhet. Det dekker alt fra nettbrett, bærbar PC og til skrivebords-PC. Med en dokk til 1600 kroner kan man koble til en ekstra skjerm og ha porter nok, sier Microsofts direktør for Windows og Surface i Norge, Christian Almskog.

Blir til skivebords-PC: Microsofts direktør for Windows og Surface i Norge, Christian Almskog, mener denee dokken er perfekt for alle som vil burke Surface Pro 2 som skrivebords-PC.
Blir til skrivebords-PC: Microsofts direktør for Windows og Surface i Norge, Christian Almskog, mener denee dokken er perfekt for alle som vil bruke Surface Pro 2 som skrivebords-PC. Odd R. Valmot

Trenger begge verdener

Hvorfor er dette viktig for oss, spør teknologidirektør i Microsoft Børge Hansen og svarer på spørsmålet selv.

– Vi observerer at 49 prosent av alle som utvikler apper har holdt på under to år og at 61 prosent ikke har det som hovedjobb. 40 prosent av dem er under 29 år. Det er klart dette er en viktig del av fremtiden. Av de nesten ni timene vi bruker hver dag så benytter vi smarttelefoner og nettbrett i 30 prosent av denne tiden. Det betyr at mer av tiden brukes på apper i stedet for de tradisjonelle programmene. Vi skal selvfølgelig fortsette å støtte de 3000 PC-modellene som selges og de over fire millionene tradisjonelle programmene som lages, men vi tar den nye appverden på største alvor og føler at vi er godt posisjonert

Les også:

TEST: Macbook Air 13": Så lenge holder nye Air

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.