IT

Nye mobilkutt i EU

Alarm. EU kan kreve at mobiloperatørene varsler deg før du pådrar deg en stor mobildataregning i utlandet.
Alarm. EU kan kreve at mobiloperatørene varsler deg før du pådrar deg en stor mobildataregning i utlandet. Bilde: Martin Kierstein

Hvis det går som Industrikomiteen i Europaparlamentet ønsker, blir det rimeligere å bruke mobilen på reise i Europa fra neste sommer.

Nye satser

Kommisjonen har levert forslag til nye roamingsatser, det vil si prisen på bruk av mobiltelefonen til tale og data når du er i utlandet og mobiloperatøren må kjøpe linjekapasitet hos utenlandske operatører.

Årsaken er at den berømte og kanskje beryktede Eurotariffen som IT-kommissær Viviane Reding har innført de siste par årene, løper ut i 2010. Nå skal nye satser fastsettes for to nye år.

Kommisjonen foreslår at prisen på mobilsamtaler skal senkes fra 0,46 euro til 0,40 euro pr. minutt, mens satsen for å motta samtaler i utlandet settes til 0,16 euro. Industrikomiteen er enig.

Radikal

Redings stab er kjent for radikale tiltak. Da eurotariffen skulle innføres første gang, svartelistet hun alle mobiloperatører som ikke ville være med på roamimngkutt på frivillig basis.

Nå vil hun fortsette kuttene ytterligere frem til 2013. Her fikk hun imidlertid ikke komiteens støtte.

Da eurotariffen ble innført, svarte mobiloperatørene med å ta seg betalt for hele samtaleminutter. Normalen for hjemmetrafikk er at du belastes pr. sekund. Nå svarer komiteen med krav om sekundprising også når du snakker i mobilen i utlandet.

Kommisjonen måtte også nøye seg med bare delvis støtte i reguleringen av prisen på mobildata. Næringslivet merker kostnadene når ansatte kobler seg opp mot bedriftens server fra utlandet ved bruk av mobilnettet.

Smell

Og turister har ofte fått seg en økonomisk smell når mobilregningen dumper i postkassen etter ferien, selv etter at dataprisene ble politisk kuttet for snart to år siden.

Kommisjonen ville kutte satsene med én euro, mens komiteen nøyer seg med å gå inn for et kutt på 0,5 euro. Derimot vil den at prisingen skjer pr. kilobyte for en mer nøyaktig fakturering.

Reding & co. mener at mobiloperatørene skal forhindre prisbomber etter utenlandsturer. Løsningen er at kunden setter et tak på hvor mye data som skal lastes opp og ned i løpet av turen. Hvis taket nås, skal forbindelsen kuttes.

Datastopp

Komiteen syns dette er for drastisk og foreslår at kundene får et varsel om at grensen snart er nådd, via e-posrt, i nettleseren eller på sms.

Sms skal også bli billigere fra juli 2010.

Europaparlamentet skal vedta de endelige satsene på roaming av tale, data og sms i slutten av april. Det langt fra klart hva utfallet blir ut fra Industrikomiteens innstilling. 21 medlemmer står bak innstillingen, åtte imot, mens hele 18 medlemmer stemte blankt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.