ENERGI

Nye letetillatelser for CO2-lagring: – Norge skal beholde lederrolle

Olje- og energidepartementet gir letetillatelse til to nye CO2-lagre på norsk sokkel, det ene i Nordsjøen og det andre i Barentshavet.

Illustrasjon av CO2-lagring ved Sleipner-feltet til Equinor.
Illustrasjon av CO2-lagring ved Sleipner-feltet til Equinor. Illustrasjon: Equinor

Tildelingen for Nordsjøen går til Equinor, mens tildelingen for Barentshavet går til et samarbeid mellom Equinor, Horisont Energi og Vår Energi, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier målet er at norsk kontinentalsokkel skal beholde en lederrolle på fangst og lagring av CO2.

– Jeg er opptatt av å gjøre attraktivt lagringsareal tilgjengelig for selskaper som har et konkret lagringsbehov med basis i kommersiell næringsvirksomhet, sier han.

Ammoniakkfabrikk på Markoppneset

CO2-lageret i Barentshavet ligger om lag 100 kilometer fra finnmarkskysten og er en sentral del av Barents Blue-prosjektet. Det går ut på å bygge en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest, hvor naturgass fra Barentshavet skal omgjøres til ren, blå ammoniakk.

Fra før er det gitt lagringstillatelse til ett CO2-lager på norsk sokkel – det såkalte Northern Lights-prosjektet, som i første fase vil ha kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 i året i et reservoar 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen. Lagerkapasiteten tilsvarer rundt 3 prosent av Norges totale årlige utslipp av klimagasser.

Beslutning om tre-fire år

De to letetillatelsene som nå gis, er første skritt på veien til en utnyttelsestillatelse, som er det Northern Lights har fått. Det er Equinor, Shell og Total som står bak Northern Lights.

Arbeidet med de to nye lagrene vil nå pågå i tre til fire år framover før det skal tas en endelig beslutning om utbygging eller ikke.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.