INDUSTRI

Ny teknologi mer enn halverer tiden på MR-undersøkelser

Og den blir rimelig å ta i bruk.

30. des. 2015 - 07:00

De som har blitt undersøkt i en MR-maskin, det vil si med magnetresonanstomografi, har opplevd at det tar tid. Slike undersøkelser kan ta både fra en halv til én time. Det både koster mye, og er ubehagelig for mange pasienter, spesielt barn.

Nå kommer et par nye teknologier som gjør enkelte undersøkelser mye raskere.

I første omgang vil teknologien som kalles SMS (Simultaneous Multi-Slice) bli brukt til hjerneundersøkelser. Etter hvert kan teknologien brukes til å få fart på andre undersøkelser.

– Tiårets nyvinning

Siemens lanserte dette som en programvareoppgradering på en radiologikongress i USA for et par uker siden.

– En av de kjente professorene som jobber med MR, Val Runge, har uttalt at dette er tiårets nyvinning innen feltet. Og det har han nok rett i. En hjerneundersøkelse kan være veldig tidkrevende. Det at vi nå kan ta åtte snitt gjennom hjernen, på samme tid og med samme oppløsning, er bra både for pasienter og personellet. Spesielt barn, som kan ha problemer med å ligge i ro, vil få glede av den økte effektiviteten, sier produktspesialist for MR i Siemens Healthcare, Rolf Svendsmark.

Økningen i effektivitet kan tas ut, enten som raskere skanning, eller som en økning i antall snitt som skannes samtidig.

Kan senke kostnadene

MR er et svært viktig diagnostisk instrument for å kunne se inn i kroppens bløtvev. I forhold til CT (røntgenbasert kroppsavbildning) vil teknologien kunne identifisere hjerneslag og infarkter mye bedre.

­– Den nye programvaren forbedrer et område innen MR vi kaller diffusjonsopptak. Her ser vi på hvordan vannmolekyler beveger seg i vevet. For eksempel vil en svulst og metastaser ha høy celletetthet og være mye tettere enn vevet rundt. Følgelig vil vannmolekylene i kroppsvæskene bevege seg saktere gjennom slikt vev og vil komme til syne, sier Svendsmark.

Programvareoppgraderingen kunne brukes på selskapets MR-maskiner tilbake til 2009 noe som gjør det rimelig å ta i bruk teknologien og som på sikt kan bidra til å senke kostnaden for slike undersøkelser.

– I første omgang vil det være avanserte nevro-undersøkelser basert på diffusjonsteknikk som får glede av SMS-teknologien, men det stopper ikke der. Kommende oppgraderinger vil gjøre at teknologien vil spenne over et vesentlig større område, slik som innen patologi, sier han.

Industritrend

Siemens er ikke alene om å få fart på MR. Både Philips Healthcare og GE Healthcare er på ballen og begge vil lansere ny teknologi neste år.

– Vi jobber sammen med flere universitetssykehus med flere teknologier for å få opp MR-hastigheten. Det er i slike miljøer mye av utviklingen foregår. Det er flere måter å få fart på MR på og spesielt den som kalles compressed scanning vil gi effekt på et mye bredere område enn andre smalere teknikker, sier Øystein Brenne i Philips Healthcare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.