ROMFART

Ny satellitt tar for skarpe bilder

Se for deg at du spiller fotball med venner på en lørdags ettermiddag. Se så for deg at noen sitter og ser på bilder av hvilken farge ballen har. Bilder tatt av en satellitt som går i bane rundt jorden. Snart kan det være en realitet.

– Vi kan se en ball som er 40 cm stor, sier toppsjef Matt O'Connell i det amerikanske selskapet GeoEye som 22. August skyter opp en satellitt som tar bilder med en oppløsning som er dobbelt så bra som tidligere satellitter.

Forbyr offentliggjøring

GeoEye-1 kommer til å ta fargebilder som er så detaljerte at amerikanske myndigheter ikke ønsker å offentliggjøre dem, skriver Technology Review.

Den beste oppløsningen vil kun være tilgjengelig for militær og etterretning. Bilder av noe lavere oppløsning vil etter hvert bli tilgjengelig gjennom kommersielle tjenester og for forskning.

Kartlegger Norden på to dager

Satellitten kan oppdage objekter som måler 0,17 kvadratmeter. Den beste teknologien som nå er tilgjengelig kommersielt kan oppdage objekter som mer enn dobbelt så store.

Satellitten skal ha kapasitet til å ta bilder av opptil 700.000 kvadratkilometer hver dag, og vil altså kunne kartlegge hele Norden i detalj i løpet av to dager, ifølge Technology Review.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.