OLJE OG GASS

Ny rigg for 11 milliarder

Aker Solutions skal bygge en helt ny riggtype som skal redusere operasjonskostnader for brønnintervensjon med opptil 40 prosent.

Bilde: Statoil

Selskapet inngikk denne uken en avtale med Statoil for leie av en helt ny riggtype til en verdi av nesten 11 milliarder kroner.

Kategori B-riggen skal øke utvinningen fra eksisterende felt, og er spesialtilpasset for bore- og vedlikeholdstjenester i eksisterende produksjonsbrønner.

– Dette vil være en viktig del av norsk sokkels verktøykasse for økt utvinning, og vil gjøre det mulig å produsere olje og gass som ellers kunne gått tapt, sier konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum.

Les også: Bestiller rigger for 15 milliarder

Fyller gapet

Den nye riggtypen er utviklet i samarbeid med leverandørindustrien, og skal fylle gapet mellom lett brønnintervensjonsfartøy og de konvensjonelle riggene.

Kategori B-riggene er forventet å redusere operasjonskostnadene for brønnintervensjon med opp til 40 prosent.

Brønnintervensjon har tradisjonelt sett vært utført fra faste plattformer. I de senere årene har spesialrigger- eller fartøy vært utviklet for å ta over denne type service for subseabrønner, hvor utvinningsraten har vært lavere.

Les også: Her er Statoils nye superrigg

Jobber året rundt

Aker Solutions er nå i forhandlinger med aktuelle verft for bygging av kategori B-riggen.

Riggen er designet med integrerte tjenester basert på Aker Solutions’ egne studier. Den kan gjøre brønntjenester året rundt for Statoil-opererte lisenser. Den er også designet med mulighet for en rekke forskjellige typer brønnintervensjoner ved bruk av kabel og kveilerøroperasjoner.

1200003881.jpg

Takker partnerne

Riggen skal også kunne utføre sidestegsboring fra produksjonsrør, også kalt through tube drilling, slik at en kan produsere fra både det nye sidesteget og fra eksisterende produksjonsrør.

– Nye og forbedrede metoder for brønntjenester gir et vesentlig bidrag til økt utvinning på norsk sokkel. Statoil opererer i dag omlag 500 havbunnsbrønner og vi trenger effektive verktøy for å vedlikeholde disse. Et samarbeid mellom mange utvinningstillatelser har vært en forutsetning for å kunne etablere et langsiktig arbeidsprogram. Vi takker derfor partnerne for at vi sammen kan realisere kategori B-tjenesten, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling på norsk sokkel.

Les også: Nye rigger for 13 milliarder

I drift i 2015

Kontrakten med Aker Solutions har en varighet på åtte år med opsjoner for tre ganger to år.

Kontrakten inkluderer leie av riggen, leie av nødvendig utstyr og tjenester for å utføre brønnintervensjon, sidestegsboring, fjernstyrt undervannsfartøy, brønntesting og sement.

Den nye riggen skal være i drift i løpet av andre halvdel av 2015.

Les også:

Riggtreff i Ølenfjorden

Petoro fornøyd med riggeierskap

Spår fortsatt høye riggrater 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.