ENERGI

Ny brønn bekrefter funn: Øker reservene på Norne-feltet betydelig

Cape Vulture-funnet kan bli produsert via produksjonsskipet på Norne-feltet.
Cape Vulture-funnet kan bli produsert via produksjonsskipet på Norne-feltet. Foto: Equinor

Equinor har nå boret avgrensningsbrønnen i Cape Vulture-funnet fra 2017. Den bekrefter innholdet i funnet fra i fjor og øker minsteanslaget for funnet. 

Cape Vulture-funnet inneholder np 50–70 millioner fat utvinnbar olje, ifølge Equinor. Før brønnen ble boret var anslaget på melloom 20 og 80 fat.

Dette gjør de gjenværende reservene på Nornefeltet mer enn doblet.

Ny letemodell

Driften av Nornefeltet utenfor kysten av Nordland skulle opprinnelig ha stanset i 2014, men nå er dette allerede planlagt utvidet til 2036.

– Cape Vulture kom som en gave på nyåret i 2017 og bekreftet nok en gang at Norne-området stadig har spennende ting gjemt i undergrunnen, sier Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Drift nord i Equinor, i en pressemelding.

Kart over Cape Vulture-funnet. Illustrasjon: Equinor

Ifølge Nick Ashton, Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel, åpner Cape Vulture-funnet også flere muligheter i området. Avgrensningsbrønnen bekrefter en ny letemodell for oljeselskapet på Nordlandsryggen i Norskehavet.

En umiddelbar konsekvens er at selskapet allerede neste år vil bore en brønn i et tilsvarende prospekt på Nordlandsryggen. 

– Funnet demonstrer betydningen av vår nye letestrategi. Vi ønsker å tenke nytt og ta sjanser på nye og uprøvde ideer for å avdekke gjenværende kommersielle ressurser på norsk sokkel, uttaler Ashton. 

Går videre mot utbyggingsbeslutning

Equinor er operatør for utvinningstillatelse 128D Cape Vulture og har en andel på 64 prosent. Parterne er Petoro (24,5 prosent) og Eni (11,5 prosent).

Funnet er nå sannsynligvis ferdig avgrenset, ifølge Equinor, og partnerne vil ta det videre mot en utbyggingsbeslutning.

Norne var den første feltutbyggingen utenfor Nordland og markerte starten på nordnorsk oljehistorie. Feltet kom i drift i 1997.

Feltene som produseres gjennom Norne-skipet er, i tillegg til Norne-feltet,  Alve, Urd, Skuld og Marulk. Disse har i dag gjenværende oljereserver på cirka 40 millioner fat. Det er også gjenværende utvinnbare gassreserver tilsvarende cirka 80 millioner fat oljeekvivalenter i disse fem feltene.

Cape Vulture-funnet ligger 7 kilometer nordvest for produksjonsskipet på Norne-feltet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.