ENERGI

NVE slår alarm: Tørke kan gi en rekke problemer i Sør-Norge

Kan få betydning for vannforsyning, kraftproduksjon, landbruk og livet i vassdragene.

Slik ser grunnvannstanden i Sør-Norge ut torsdag 28. april. Nivåene er særdeles lave langs hele kysten, og i dalene på Østlandet.
Slik ser grunnvannstanden i Sør-Norge ut torsdag 28. april. Nivåene er særdeles lave langs hele kysten, og i dalene på Østlandet. Foto: Seher.no

Det er svært lav grunnvannstand og lav vannstand i mange innsjøer og elver på Østlandet og Sørlandet. Det er også skogbrannfare i store deler av Sør-Norge.

NVE advarer nå om at grunnvannstanden vil synke ytterligere hvis det ikke kommer betydelige mengder nedbør de nærmeste ukene. Og det er det ingen utsikter til. Tvert imot; værprognosene viser fortsatt tørt vær de nærmeste ukene.

– Det kan føre til at noen får tørre brønner. Kaldt vær og lite nedbør vil også gi lite tilsig til elver og innsjøer. Dette kan ha betydning både for vannforsyning, kraftproduksjon, landbruk, båtferdsel og livet i vassdragene, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i NVE i en pressemelding.

NVE nevner også problemer for vannforsyning, fisk, dyre- og planteliv.

Kan bli aktuelt med restriksjoner

I hele vinter og vår har det vært lite nedbør på Øst- og Sørlandet. I mars falt det 50 - 95 prosent mindre nedbør enn normalt. Også april ser ut til å bli tørrere enn normalt. 

NVE advarer om at sparetiltak og restriksjoner kan bli nødvendig:

– Hvis nivåene begynner å bli kritiske, kan det være aktuelt for ansvarlige etater å innføre sparetiltak og restriksjoner, sier Colleuille i pressemeldingen.

Vannverkseiere og brønneiere som har hatt problemer med tørke tidligere, oppfordres i meldingen  til å følge med på vannstanden i brønner og drikkevannsmagasin. Særlig grunne brønner som forsyner enkelthusstander og gårdsbruk, kan gå tomme for vann.

– NVE oppfordrer alle til å vise aktsomhet og unngå vannuttak som kan bidra til tørrlegging av vassdrag. Det må tas hensyn til livet i vassdragene og til andre som har behov for vannuttak lenger ned i vassdraget, skriver Colleuille.

Lite snø og svært lav grunnvannsstand

NVE advarer om at det også er svært lite snø i høyden, noe som betyr relativt lite påfyll av vann til elver og innsjøer i snøsmeltingen.

– Det ventes veldig lite nedbør og fortsatt relativt kaldt vær i fjellet, slik at situasjonen ikke vil bedre seg før andre halv parten av mai, sier statsmeteorolog Vibeke W. Thyness.

Grunnvannsnivået er meget lavt og synkende i store deler av Sør-Norge, både langs kysten fra Fredrikstad i Østfold til Florø på Vestlandet, og i dalene på Østlandet under cirka 700 moh. 

Vannstanden er svært lav i mange bekker, elver og innsjøer. I Mjøsa, Øyeren, Tyrifjorden og Krøderen er vannstanden 30-60 cm lavere enn normalt for årstiden. Store sandbanker som normalt ligger under vann, er nå synlige.

Tørken påvirker også fyllingsgraden i vannkraftmagasinene.

– Selv om fyllingsgraden har gått noe opp denne uken, er den lav sammenlignet med normalen. Det er meldt om kaldt og tørt vær fremover. Det er derfor usikkert om fyllingsgraden vil øke også for inneværende uke, sier Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef i NVE i pressemeldingen.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.