KRAFT

NVE hører ikke på Statnett

TILSTREKKELIG: NVEs Agnar Aas mener  at ledningen vil sammen med de nye kablene til Statoil sikre tilstrekkelig kapasitet til framtidig kraftforbruk på Troll A.
TILSTREKKELIG: NVEs Agnar Aas mener at ledningen vil sammen med de nye kablene til Statoil sikre tilstrekkelig kapasitet til framtidig kraftforbruk på Troll A. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
31. jan. 2011 - 09:34

Trollfeltet vest for Kollsnes i Hordaland er det største på norsk sokkel, og Statoil trenger mer energi for å utvinne gass.

Statoil har derfor søkt NVE om nye strømkabler fra land til Troll A-plattformen i Nordsjøen. Statoil har søkt konsesjon på to par likestrømskabler og en ny vekselstrømsforbindelse til Troll A plattformen for å kunne øke forbruket på plattformen. Den planlagte økningen er på 45 MW fra 2015, økende hvert år til 120 MW i 2018.

Truer forsyningssikkerheten

Statnett frykter at elektrifisering av gassproduksjonen på Troll vil ta for mye strøm i en situasjon hvor forsyningssikkerheten til Bergensområdet allerede er truet. I en høringsuttalelse ber Statnett om at NVE ikke gir tillatelse til å koble til de nye anleggene før kraftledningen Sima-Samnanger. I tillegg må kraftlinjen mellom Mongstad og Kollsnes være i drift.

Sier ja

Nå gir NVE klarsignal for at BKK Nett AS får bygge en ny 300 (420) kV kraftledning fra Mongstad til Kollsnes, og at Statoil ASA får bygge kabler fra Kollsnes til Troll A.

– Mer dramatisk enn Hardanger

– Kraftledningen fra Mongstad til Kollsnes vil øke forsyningstryggleiken til Bergensområdet og Kollsnes, sier Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Gode nyheter

NVE mener at ledningen vil sammen med de nye kablene til Statoil sikre tilstrekkelig kapasitet til framtidig kraftforbruk på Troll A. Dette er gode nyheter for Statoil som tidligere har varslet at et nei til nye kraftkabler, kan bety kostbare forsinkelser i produksjonen på Troll.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.