KARRIERE

NTNU satser på bioteknologi

Åpner fem nye kjernefasiliteter i morgen.

NTNU og Det medisinske fakultetet åpner nye kjernefasiliteter bioteknologi
NTNU og Det medisinske fakultetet åpner nye kjernefasiliteter bioteknologi Bilde: Geir Mogen

I morgen åpner Det medisinske fakultetet fem nye kjernefasiliteter ved NTNU i Trondheim. Fasilitetene er et samarbeid med Helse Midt-Norge.

Enhetene skal tilby tjenester for andre forskere både regionalt og nasjonalt.

Tjenestene som tilbys ved laboratoriene er basert på analyser av forskjellige biologiske molekyler og er tett koblet mot fagfeltet bioteknologi.

Les også: 175 millioner kroner i året til bioteknologi

Avansert utstyr

JanneØstvang 1202070933.jpg – Innenfor bioteknologien har det de siste årene blitt mye avansert og dyrt utstyr. Dette utstyret ønsker vi å få utnyttet så godt som mulig, sier koordinator for de fem nye kjernefasilitetene, Janne Østvang til Teknisk Ukeblad.

Kjernefasilitetene har moderne utstyr, nye metoder, forskere og ingeniører.

De tar på seg oppdrag eller stiller utstyr tilgjengelig for andre forskere ved NTNU og de andre universitetene og høyskolene i landet.

Les også: Skal profilere biotek i Tromsø

– Trenger kompetent personell

– Det avanserte utstyret trenger også ofte veldig kompetent personell som kan betjene dette. Fasilitetene kan for eksempel analysere gener fra mennesker, dyr og planter. De kan også identifisere spesielle proteiner i organismer, analysere stoffskifte i celler og visualisere strukturer i celler og organismer for å forstå hvordan signaler går inne i dem, sier Østvang.

Les også: – Dette er ikke synsing

1200001495.jpg

Les også: – Vi kan bli minst 120 år gamle

– Ressursbesparende

Hun forklarer at en kjernefasilitet er en organisering av utstyr, metoder og kompetanse slik at dette kan tilgjengeliggjøres på en mer effektiv måte. MR_dyremagnet_fotoHanneStrypet (230) 1202070930.jpg

– Forskere, klinikere og næringslivet kan benytte seg av kjernefasilitetene. Dette er ressursbesparende, instrumenter er tilgjengelig hele året, sier Østvang.BIOTEK2021

Store samfunnsproblemer kan i fremtiden bli løst ved hjelp av bioteknologi. Programmet BIOTEK2021 er en stor bioteknologisk satsing som ledes av Forskningsrådet.

Programmet skal implementere regjeringens nasjonale strategi for bioteknologi.

– Oljen vil ta slutt en dag, og vi trenger noe som kan ta over for denne industrien. Bioteknologi kan brukes innen flere områder som landbruk, havbruk, helse og industri, sier spesialrådgiver i BIOTEK2021, Steinar Bergseth til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nye bakterier truer immunforsvaret

Bioøkonomi

Han mener at bioøkonomien kommer til å erstatte oljeøkonomien.

– Bioteknologi er motoren i bioøkonomien. Derfor er det viktig å satse på teknologi og kunnskap som muliggjør denne utviklingen, sier Bergseth.

Les også:

Trenger strategi for bioteknologi

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.