INDUSTRI

NOx-utslippene bare øker

LANGT IGJEN TIL MÅL: Flere og flere ferger bygges om og modifiseres for å redusere NOx-utslipp, men totalutslippene øker likevel.
LANGT IGJEN TIL MÅL: Flere og flere ferger bygges om og modifiseres for å redusere NOx-utslipp, men totalutslippene øker likevel. Bilde: Tore Stensvold

Til tross for årelang innsats for å redusere utslipp av nitrogenoksider (NOx), fortsetter utslippene å øke.

I fjor økte NOx-utslippene med 2 prosent til 193 000 tonn, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Statens forurensingstilsyn (SFT).

Langt unna

Dermed er Norge enda lenger fra målet om å innfri internasjonale miljøforpliktelser. Gjennom Gøteborg-protokollen er vi forpliktet til å redusere NOx-utslippene til 156 000 tonn i året.

Les også:

De nye beregningene fra SSB viser at utslippene må ned med 19 prosent, hele 37 500 tonn, dersom Norge skal oppfylle kravet innen 2010.

En av årsakene til at NOx-utslippene økte med to prosent fra 2006 til 2007 var oppstartsproblemene på LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Problemene førte til at mye gass måtte fakles.

Sur nedbør

NOx-utslippene forårsaker sur nedbør, og Norge ligger øverst på utslippstatistikken i Europa.

De tre største kildene for NOx-utslipp i Norge er veitrafikk, sjøfart, fiske og olje- og gassvirksomhet, som tilsammen stod for 76 prosent av utslippene i 2007.

Skipstrafikk

Mens utslipp fra veitrafikk er gått ned, har utslippene fra skipstrafikken økt.

Utslipp fra innenriks sjøfart og fiske er den største enkeltutslippskilden for NOx og står for 36 prosent av utslippene. Utslipp fra denne gruppen har økt med 1,5 prosent siden 2006, og ligger nå 8 prosent over 1990-nivået.

Stasjonære utslipp fra olje- og gassvirksomheten sto i 2007 for 23 prosent av NOX -utslippene - totalt 44 000 tonn. Utslippene har økt med 6 prosent siden 2006, og er fordoblet siden 1990.

Les også:Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.