BYGG

Norske forskere sjekker amerikanske vannrør

Denne Sintef-trioen har vært med på å utvikle planleggingsverktøy som brukes til forvaltning og rehabilitering av vannledningsnett ¿ på begge sider av Atlanteren, nå i Florida. Fra venstre: Ingrid Selseth, Sveinung Sægrov og Leif Sigurd Hafskjold.
Denne Sintef-trioen har vært med på å utvikle planleggingsverktøy som brukes til forvaltning og rehabilitering av vannledningsnett ¿ på begge sider av Atlanteren, nå i Florida. Fra venstre: Ingrid Selseth, Sveinung Sægrov og Leif Sigurd Hafskjold.Bilde: Geir Otto Johansen/Sintef

I forstedene til millionbyen Tampa i USAs sydøstre hjørne, er gravemaskiner i gang med et uvanlig arbeid.

De skal blottlegge korte strekk av 250 ulike vannledninger og trykksatte avløpsrør.

Sintef og EU

Det er analyseverktøyet CARE-W, Computer Aided REhabilitation of Water networks, som Sintef Byggforsk og NTNU har vært med å utvikle i regi av EU som blir brukt i USA.

Sintef har allerede levert programpakken til Las Vegas i Nevada og lært myndighetene i ørkenbyen å bruke den. Systemet skal gjøre det mulig å sikre at ledningene blir skiftet til riktig tid – ikke for tidlig, men før de springer lekk, opplyser Sintef Byggforsk.

Riktig utskiftingstidspunkt

– Amerikanerne graver opp de 250 rørprøvene for at vi skal få sjansen til å raffinere analysene for denne kommunen. Rørene velges ut fra våre analyser, for at vi skal få mest mulig kunnskap om nettet i Hillsborough. Men går det som vi håper, vil vi kunne publisere den nye kunnskapen om optimalt tidspunkt for fornying av ulike vannforsyningsnett, slik at også andre kan ha nytte av resultatene, sier Leif Sigurd Hafskjold i Sintef.

– Verktøyet kan spare kommuner og andre netteiere for store, unødvendige utgifter og i tillegg hindre sløsing med vann som er en knapp ressurs mange steder i verden, forklarer Hafskjold.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.