KRAFT

– Norske entreprenører skal få oppdrag

LOVER OPPDRAG: Statnett skal bruke 40 milliarder kroner de nærmeste ti årene, så det vil være nok prosjekter også for de norske entreprenørene, sier Statnett-sjef Auke Lont.
LOVER OPPDRAG: Statnett skal bruke 40 milliarder kroner de nærmeste ti årene, så det vil være nok prosjekter også for de norske entreprenørene, sier Statnett-sjef Auke Lont. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
25. aug. 2011 - 12:25

– Vi er veldig opptatt av å ha et oppegående norsk miljø nettopp av hensyn til forsyningssikkerheten. Det er viktig at det finnes flere miljøer i Norge som kan reparere ting som går i stykker. Det er en viktig faktor som vi tar med oss når vi utvikler kontraktstrategien for leverandørene, sier Statnett-sjef Auke Lont, som svar på Entreprenører advarer Statnett fra Istad Energimontasje og E.ON ES Kraftmontasje om at beredskapen svekkes fordi norske entreprenører ikke får store linjebyggeoppdrag.

– Men i det siste har Dalekovod fått alle de store kontraktene?

– Vi har en portefølje som er stor som bare det, vi snakker om minst 40 milliarder kroner fram til 2020. Så jeg tror det er mer enn nok for hver og en. Dette er en sak som ikke vil by på problemer i et litt lengre perspektiv, sier Lont til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tåkeprat fra Statnett

EU-pålegg

I et utfyllende skriftlig svar påpeker Statnett at de ønsker å velge de leverandørene som er mest konkurransedyktige. Dette er de også pålagt gjennom EØS-regelverk og Lov om offentlige anskaffelser.

Statnett medgir at de større ledningsentreprisene de siste årene er gått til utenlandske entreprenører. Men norske entreprenører er representert i prosjekter på underliggende spenningsnivåer hvor de får tilsvarende trening og erfaring som på de store prosjektene, mener Statnett.

Dette er daglig leder Einar B. Hjetland i Istad Energimontasje uenig i. Han mener at det ikke holder å bygge 132 kV-linjer hvis man skal opprettholde kompetansen på 420 kV-linjer.

Les også: – Statnett bryter lønnsforskriften

Beredskapsavtaler

Statnett har i dag beredskapsavtaler med tre norske aktører som kan brukes ved havarier.

«Vi har og en egen beredskapsgruppe på to 10-12 personer som er trent i å utbedre skader ved havaritilfeller. Denne gruppen er blant annet spesialisert på bygging og vedlikehold av våre fjordspenn. Engasjerte entreprenører i pågående prosjekter kan også være aktuelle i spesielle havarisituasjoner noe som er kontraktsfestet», skriver Statnett.

Les også: Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

Ingen styrt utvikling

Mange elementer inngår når Statnett avgjør hvilke tilbud som er økonomisk mest fordelaktig, og at norske leverandører har “en rekke konkurransefortrinn”.

«Pris på arbeidskraft er ett av en lang rekke forhold som evalueres. Vi ser en utvikling hvor store utenlandske entreprenører er konkurransedyktige og får derfor tilgang til det norske markedet. Dette er ikke en styrt utvikling fra vår side», opplyser Statnett.

Ifølge Istad Energimontasje og E.ON Kraftmontasje underbyr Dalekovod dem med 15-25 prosent. Disse tallene vil ikke Statnett kommentere i detalj.

«Vi kan ikke gå inn i detaljer her, men ser at kostnadsbildet til de utenlandske entreprenørene er forholdsvis like», hevder Statnett.

Les også: Tåkeprat fra Statnett

Ingen egen entreprenør

Selskapet understreker at de ikke har til hensikt å bygge opp en egen entreprenør for å bygge kraftledninger, men at de vil ivareta byggherreansvaret for prosjektene.

«Vår beredskapsgruppe tar noen mindre oppdrag som alle er relatert til beredskapsarbeid eller utpreget spesialarbeid på kraftledninger. Slik leverandørsituasjonen er nå, med planlagt investeringsportefølje, er Statnett avhengig av også utenlandske aktører for å kunne sikre kapasitet til å bygge planlagte kraftledninger», skriver selskapet.

I Statnetts anskaffelsesstrategier inngår også hvordan selskapet best kan utnytte de forskjellige leverandørsegmentenes konkurransefortrinn.

Les også: Aksjonistene nekter å gi seg i Hardanger

Deler opp prosjekter

Hjetland i Istad Energimontasje mener Statnett bør dele opp enkelte prosjekter i mindre pakker slik at flere aktører kan være på banen samtidig.

«Å dele opp prosjekter i flere entrepriser er et tiltak vi har iverksatt på Ørskog – Fardal ledningen. Her er fundamentering en egen kontrakt for å få entreprenører fra anleggsvirksomhet interessert i våre prosjekter. Dette prosjektet er óg delt i to ledningskontrakter for å redusere volum slik at flere aktører kan delta i konkurransen».

“Statnett har en stor prosjektportefølje fremover bestående av små og store kontrakter som vi gjerne og ser på norske hender i et godt fungerende konkurransemarked”, svarer selskapet.

Statnett er for øvrig deltager i samarbeidsprosjektet LUEN (Leverandørutvikling til energisatsning i nord) der selskapet sammen med Statkraft, Innovasjon Norge, Forskningsrådet, bransjeorganisasjoner og leverandørsamarbeid ser på hvordan disse best kan posisjoneres inn mot kommende investeringer, understreker Statnett.

Les også: – Uheldig samrøre i kraftbransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.