Pempa´q In-stream Tiodal Energy Project

Norsk teknologi hjelper tidevannskraftverk i Canada

Bygger verdens første flytende tidevannskraftverk med norsk teknologi.

Canada tar i bruk flytende tidevannskraft.
Canada tar i bruk flytende tidevannskraft. (Foto: Sustainable Marine)

Bygger verdens første flytende tidevannskraftverk med norsk teknologi.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Mens vindkraft og solenergi har utviklet seg i rekordtempo de seinere år, har utviklingen av tidevannskraft stått nærmest stille.

Men nå har canadiske myndigheter begynt å satse.

– Vi skal høste energien fra vårt tidevann for å gi kraft til våre hus, vårt næringsliv og våre lokalsamfunn, uttalte Canadas næringsminister, Seamus O´Regan, da han i fjor bevilget 28,5 millioner dollar til tidevannskraft.

I høst kommer den første av flere flytende kraftverk i drift, blant annet ved hjelp av norsk teknologi.

Skal forsyne 3000 husstander

Kraftverket som settes på nå i høst, er småskala og består av 6 turbiner, montert på en liten plattform. Det som er nytt, er at kraftverket er flytende, noe som gjør at det kan trekkes dit tidevannsstrømmen er sterkest. Tidligere tidevannskraftverk har gjerne vært montert på diker og demninger.

Torkjell Lislnad er daglig leder i norske Seasystems. Foto: Seasystems

Bak innovasjonen står det skotske selskapet Sustainable Marine som vil utnytte de store tidevannsforskjellene i Fundybukta. Med hele 16 meters forskjell på flo og fjære, har bukta noen av de største tidevannsforskjellene i verden. To ganger i døgnet er det flo, og to ganger i døgnet er det fjære. I denne perioden strømmer 100 milliarder tonn med vann ut og inn av den traktformede bukta, mer vann enn det som på samme tidspunkt strømmer gjennom alle verdens elver.

Likevel er det det første kraftverket som nå installeres småskala. De seks turbinene har en samlet effekt på 420 kW. Men planen er å installere flere flytende anlegg av samme type, slik at kraftverkets samlede effekt når 9 megawatt, nok til å lever strøm til 3000 husstander. Prosjektet blir kalt Pempa´q In-stream Tiodal Energy Project.

Norsk teknologi

Selskapet mener det er flere fordeler med det nye systemet, som at plattformene er lette å flytte på, turbinene enkelt kan inspiseres og at det ikke kreves mer enn 2 meters dybde for å installere energiplattformen.

Dette er tidevannskraft
  • Produksjon av elektrisk energi ved hjelp av tidevann.
  • Potensialet er beregnet til 450 TWh på verdensbasis. Men lite er bygd ut.
  • Turbiner som produserer kraft fra tidevann kan monteres på havbunnen, på flytende konstruksjoner, eller under diker og broer.
  • Verdens største tidevannskraftverk befinner seg ved utløpet av elven La Rance i Bretagne, Frankrike. Her er forskjellen mellom flo og fjære 8,5 meter. De 24 turbinene yter til sammen 240 MW.

Kilde: SNL.

Turbinene kan heves og senkes, etter et prinsipp som ligner påhengsmotorer for båt.

Norske Seasystems har nå vunnet en kontrakt om å levere såkalte «seabed tensioners» til kraftverket. Dette er justerbare kjettingstoppere som ligger på sjøbunn, der man kan justerer lengden på ankerkjettingen fra havoverflaten.

– Kontrakten viser at selv om vi er et mindre selskap så tilbyr vi teknologiske produktløsninger som er attraktive for et bredt spekter av markedssegmenter. Dette er nok et viktig markedsmessig gjennombrudd for selskapet, sier Torkjell Lisland, som er daglig leder i selskapet, til Teknisk Ukeblad (TU).

Seasystems er et porteføljeselskap under offshore-leverandøren Scana ASA. Fra å være en ren leverandør av utstyr til olje- og gassindustrien, fokuserer selskapet nå i større grad på fiskeoppdrett og flytende vindkraft, og byttet i fjor navn fra Scana Offshore til Seasystems.

– I det globale skiftet til mer bærekraftige energiformer, er det uhyre spennende å få ta del i et så banebrytende prosjekt som Pempa’q, sier Lisland. Han viser til at det er første gang i historien at det skal produseres kraft fra et flytende tidevannskraftverk.

Les også

Nytt forankringssystem

I 2020 vant Seasystems kontrakt på å levere utstyr til å forankre Equinors flytende havvindmøller på Hywind Tampen. I Canada samarbeider Seasystems med Swift Anchors, et selskaper under Sustainable Marine, for å utvikle et nytt, hybrid forankringssystem, spesielt utviklet for røffe forhold med høy sjø og store tidevannsforskjeller.

Forankringssystemer skal være fleksibelt i møte med tidevann, viktig for at energiplattfomen enkelt kan heves og senkes. Viser systemet seg å være effektivt, kan det også brukes på flytende solenergi, havbruk, og flytende vind, mener de to selskapene.

Turbinene på kraftverket kan heves og senkes nesten som på en påhengsmotor. Foto: Sustainable Marine

– Dette forankringssystemet letter i stor grad installasjonen av en hvilken som helst flytende plattform og tilbyr økt fleksibilitet i hvordan forankringssystemet kan designes, sier administrerende direktør, David Ainsworth, i Swift Anchors, i en melding.

– Vårt siste venture med Swift Anchors vil sette ytterligere fart på vårt arbeid i det mariene energimarkedet, sier Torkjell Lisland til TU.

Turbinene i kraftverket, som er på 70 kW, er utviklet av tyske Schottel Industries og er testet for å ha minst 20 års levetid.

Potensialet for tidevannskraft i verden er beregnet til 450 TWh i året, ifølge Store Norske Leksikon. Likevel er tidevannskraft lite utnyttet. Sør-Korea og Frankrike er andre land som har tidevannskraft.

Plattformløsningen til Sustainable Marinen, kalt PLAT–1 6.40, har vært testet ut i Grand Passage siden 2018.

Canada har en viss tradisjon for å utvikle tidevannskraftverk. Tidligere eksisterte et annet tidevannskraftverk i Grand Passage, bygd på en annen teknologi: Her var turbinene montert i et dike, som tidevannet strømmet igjennom. Kraftverket var på 20 MW, men dikeløsningen tvang fisken igjennom det samme turbinene, som slik drepte tusenvis av fisk. Etter en turbinfeil ble kraftverket stengt i 2019.

Les også

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå