CondAlign

Norsk selskap presenterer vertikalt ledende film på CES

Markedet som norske CondAlign jobber i er på mange titalls milliarder dollar.

Leder en vei: CondAligns elektrisk ledende film leder tvers gjennom men isolerer i planet. Ellers ville dette batteriet kortsluttet.
Leder en vei: CondAligns elektrisk ledende film leder tvers gjennom men isolerer i planet. Ellers ville dette batteriet kortsluttet. (Foto: Odd Ricahrd Valmot)

Markedet som norske CondAlign jobber i er på mange titalls milliarder dollar.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Las Vegas/CES: Tenk deg en tynn, klar plastfilm som kan lede strøm. Unikt? Nei. Men én som bare leder strøm loddrett gjennom filmen da? Unikt? Ja.

Det er det produktet norske CondAlign møter opp på CES 2020 med for å møte kunder og drive opp interessen for anisotropisk film. Altså film som hvor det skjer noe i en lik (iso) retning (tropos).

– Den teknologien vi har utviklet i 10 til 12 år, og som stammer fra Ife-miljøet, er ganske unik. Dette har med produksjonsmåten å gjøre. Ved å blande under én prosent elektrisk ledende partikler inn i en ikke herdet polymerfilm, som kan være fra 10 mikrometer til en mm, kan vi rette inn partiklene når vi herder filmen. Da utsettes filmen for et elektrisk felt som gjør at partiklene orienterer seg etter hverandre som dipoler og danner en slags ledninger tvers gjennom filmen. På den måten kan vi lage en film som isolerer i lengderetning og leder på tvers, sier siv. ing. og forretningsutvikler i CondAlign, Morten Lindberget.

Les også

Elektrisk og termisk

Det er ikke bare strøm som kan ledes av CondAlign sine filmer. De kan også legge inn partikler som leder varme veldig bra. På den måten kan de lage en plastfilm som kan benyttes til å fjerne varme fra elektroniske komponenter.

Leder en vei: CondAligns elektrisk ledende film leder tvers gjennom men isolerer i planet. Ellers ville dette batteriet kortsluttet. Foto: Odd Ricahrd Valmot

– Teknologien vi har utviklet er veldig fleksibel og vi kan benytte mange varianter av plast og mange ulike partikler. Vi har jo konkurrenter, men de må smeltes og trykkes på plass. Her har vi en stor fordel sier han.

Selskapet har 12 patenter og har beskyttet teknologien godt.

Selv om de er helt i startfasen har de inngått avtale med et selskap som lager elektroder for EKG man fester på kroppen. Deres film i tape-utgave passer perfekt til formålet.

– Slike kunder får bedre funksjonalitet og lavere kostnader enn de har hatt før, men de kan også lage produkter som ikke har vært mulige til nå. Ved å bruke vår film kan man unngå loddeprosesser og oppnå lavere byggehøyde. Vi tror også det ligger store muligheter i teknologien fordi den leverer det man på engelsk kaller en «enabling technology», sier han.

Måtte vente

Mens vi intervjuet Lindberget sto det en mann bak oss og ventet tålmodig på å få snakke med han. Da vi beklaget at det tok tid spurte vi samtidig hvor han kom fra. – Du Pont, svarte han. Du verden, tenkte vi.

Se Morten Lindberget fra CondAlign fortelle om produktet deres, som har sitt utspring fra forskningsmiljøet på Kjeller. 

 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå