IT

Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene

Og kan få ekstra drahjelp av nytt Apple-patent.

Fokus i front: Pek på bildet i forgrunnen og fokuset flytter deg dit. Klikker du bak flytter fokuset dit.
Fokus i front: Pek på bildet i forgrunnen og fokuset flytter deg dit. Klikker du bak flytter fokuset dit. Bilde: Odd Richard Valmot
27. nov. 2013 - 21:02

For et par år siden søkte Apple patent på en nytt type kamera. Nå er det innvilget.

Refokuserer i etterkant

Teknologien gjør det mulig å ta både vanlige bilder og bilder som kan refokuseres etter at de er tatt. De første tas i full oppløsning, men vil man ha et bilde som er refouserbart etterpå er oppløsningen vesentlig lavere.

For å få til det tas multifokusbildene gjennom en sky av mikrolinser som skyves inn mellom optikken og sensoren.

Slike kamera er ikke noe nytt. Et selskap kalt Lytro har allerede er slikt kamera på markedet.

Men det er stort og egner seg neppe i en mobiltelefon.

Apples patent dekker evnen til både å ta høyoppløselige bilder og det å kunne ta bilder med fokus som kan justeres etterpå.

Les også: Samsungs nye bildesensor skal gi langt bedre bilder i dårlig lys

poLight er klare

– Det gleder oss at Apple nå har fått dette patentet. Om de kommer til å bruke teknologien vet vi ikke. Den er muligens for stor til å passe inn i en mobiltelefon, så kanskje Apple tenker på noe annet. Men vi er klare med vår teknologi. Vi kan gjøre det samme, men det går ikke ut over oppløsningen i bildene. Vi har allerede levert teknologi til fire av de seks største produsentene av mobilkameraer og de vil selge den videre til mobiltelefonprodusentene, sier administrerende direktør i poLight, Christian Dupont, til Teknisk Ukeblad.

Kameraprodusentene vil gjøre annonseringer i første kvartal og så vil det ta fra seks til ni måneder før teknologien dukker opp i mobiltelefoner, opplyser han.

– Men mobilprodusenter har allerede skaffet seg prototyper av teknologien og vår programvare som trengs for å bruke fokusteknologien vår, så vi er ganske optimistiske nå, sier Dupont.

Han nevner Samsung Semco, Foxconn, LG Innotec, Sony, Sharp og Toshiba som de store, men vil ikke ut med hvilke fire som nå arbeider med poLights teknologi.

Les også: Her er operativsystemene som skal utfordre Android

BØYER GLASS: Ved å påføre en spenning til den piezoelektriske ringen klarer Polight å lage en kontinuerlig variabel autofokuslinse som er enklere, tynnere og veldig mye raskere enn konkurrentene.
BØYER GLASS: Ved å påføre en spenning til den piezoelektriske ringen klarer Polight å lage en kontinuerlig variabel autofokuslinse som er enklere, tynnere og veldig mye raskere enn konkurrentene. Polight

Fokus på alt - i høy oppløsning

Den norske fokuseringslinsen er ganske spesiell. Den er basert på et en supertynn glasskive som endrer hvor konkav den er ved hjelp av et piezoelektrisk ring som er festet på den.

Mellom et glassubstrat og det tynne glasset er et lag med mykt og klar polymer.

Ved å endre spenningen på den piezoelektriske filmen endrer linsen fokuspunktet på lyset som skinner gjennom. Det kan man få til med en tradisjonell autofokuslinse med en såkalt voice coil også, men på langt nær så raskt.

poLights linse kan refokusere på 80 millisekunder og trenger bare 1 milliwatt. En tradisjonell autofokuslinse i samme størrelsesorden bruker et halvt sekund og trenger 220 milliwatt.

Unikt

Den raske fokusmekanismen gjør at et slikt kamera kan ta mange bilder så raskt etter hverandre at motivet ikke beveger seg.

Det betyr at man kan ta bilder som kan refokuseres etter at de er tatt, eller som kan ha alt i fokus.

Polight har laget programvare som utnytter teknologien og de lover mer.

Les også:

Dette er de beste kameramobilene nå

Kalkulatoren får nytt liv med apper og berøringsskjerm

Dette er Canons svar på konkurransen fra mobilkameraene  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.