Norsk olje og gass om hydrogen-produksjon: – Vil være en gamechanger for oljeindustrien

Vil fjerne CO2 fra naturgass, for å sende hydrogen til Europa.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen brukte store deler av talen sin under Norsk olje og gass' årskonferanse til å snakke om karbonfangst og -lagring. Han mener hydrogenproduksjonfangst kan være en gamechanger for industrien, men da må lagring av CO2 på plass.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen brukte store deler av talen sin under Norsk olje og gass' årskonferanse til å snakke om karbonfangst og -lagring. Han mener hydrogenproduksjonfangst kan være en gamechanger for industrien, men da må lagring av CO2 på plass. Foto: Kilian Munch, Norsk olje og gass
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. mars 2018 - 17:41

Norsk olje og gass arrangerte torsdag sin årskonferanse i Oslo, og direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen brukte store deler av sin tale til å snakke om karbonfangst og -lagring. 

Blant annet var han svært klar på at regjeringen bør prioritere utvikling av denne teknologien, for å skape ny næring og arbeidsplasser, men også for at Europa skal kunne nå sine klimamål.

Spesielt spennende synes han mulighetene som ligger innen hydrogen er, hvor et karbonlager i Nordsjøen kan muliggjøre utslippsfri produksjon av hydrogen fra naturgass. 

– Det vil være et skifte for norsk olje og gass-industri. Hydrogen vil være en gamechanger, sier han til Teknisk Ukeblad. 

– Mange land venter på Norge

Norsk olje og gass-direktøren utdyper at karbonfangst og lagring har flere interessante dimensjoner. Det handler om å nå klimamål og kutte utslipp og det handler om industrimuligheter og arbeidsplasser. 

– Her ligger Norge langt fremme. Vi vet at Statoil, sammen med Shell og Total arbeider med karbonlagring, og vi vet om de alternativene for fangst som er under arbeid. Mitt poeng er at det er  viktig at regjeringen prioriterer disse prosjektene. Vi snakker mye om hva vi skal gjøre med tanke på klimapolitikk, og på dette området kan vi virkelig gjøre en forskjell. Mange land venter på hva som skjer i Norge, sier han. 

Schjøtt-Pedersen tror det finnes mange mulige industrimuligheter for Norge ved denne teknologien, og mener at til tross for at det er dyrt å utvikle denne teknologien, så finnes det en oppside som kan hentes ut. 

– Det er flere dimensjoner her. For det første så har vi selve lagringsteknologien og oppsamlingsmulighetene, som vil skape muligheter. Det vil kunne bidra til en utvikling av en industri som kan eksportere teknologi til andre land. Det kan skape arbeidsplasser i Norge og det kan gi verdiskapning i Norge, påpeker han.

I tillegg trekker han frem at de virksomheten som driver med karbonfangst kan få fordeler knyttet til selve oppsamlingen av karbon, i form av konkurransedyktighet og reduserte kostnader.

– Den tredje muligheten, som jeg synes er spesielt interessant, er at vi allerede har et rørledningssystem til Europa. Gitt at vi kan utvikle et lager for CO2 i Norge, så kan vi ta CO2 ut av naturgass, og sende hydrogengass gjennom dette rørledningssystemet, poengterer Schjøtt-Pedersen. 

– Må ikke la oss blinde av utgiftene

– Da vil man kunne omgjøre naturgass med utslipp, til hydrogengass uten utslipp. Og så kan man levere det som energi til et lavutslippssamfunn, fortsetter han, og viser til den engelske byen Leeds, som fra før bruker naturgass ikke bare i kraftverk, men i husholdninger, som vurderer å legge om sitt gassrørnett fra naturgass til hydrogengass. 

– Når vi er inne på anvendelse, så er det heller ikke sånn at når selskaper som Statoil ser på hydrogen, så er det ikke først og fremst til bruk i biler de tenker på, for der er elektrisitet trolig vel så bra. Men det er en del store energibrukere hvor dette vil være mer relevant teknologi, og som vil kunne benytte hydrogen med større hell, ta for eksempel cruiseskip, utdyper Norsk olje og gass-sjefen. 

Han påpeker at alt dette i sum viser at karbonfangst og -lagring ikke bare er en stor kostnad, men at det også gir både direkte og indirekte forretningsmuligheter. 

– Så kan vi heller se om det finnes mulighet for å dele disse kostnadene med noen. Kanskje vi kan gjøre det med EU, eller Canada, Kina eller Australia? Det finnes mange muligheter, og vi må lete etter løsningene, ikke bare se budsjettbegrensningene, understreker Schjøtt-Pedersen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hva blir konsekvensen om regjeringen ikke bevilger de pengene som må til?

– Det mener jeg vil være et tilbakeslag i kampen for å nå målene i Parisavtalen. Jeg forstår at det er dyrt, men vi må ikke la oss blinde av utgiftene, vi må se løsningene.

– Helt ren

Steinar Eikaas i Statoil var også på konferansen for å fortelle om det selskapet gjør nettopp for å fange CO2 fra naturgass. 

– Naturgassen vår kan vi gjøre helt ren. Hydrogen har den egenskapen at den kun forbrenner vanndamp. Skal man produsere det i store mengder og på en billig måte, så  det fra naturgass. I naturgass er det mye CO2, men den er veldig konsentrert, så det er enkelt å fange den. Så kan vi føre den tilbake den til et CO2-lager i Nordsjøen, sa han.

Eikaas påpeker at på CO2-lagring er Statoil verdensledende. Det er noe de har gjort på norsk sokkel i tiår.

Han påpekte også fordelene gass har med tanke på forsyningssikkerhet.

– Produksjon av naturgass kan skrus av og på som en bryter. Derfor kan dette også fungere som en utmerket utslippsfri back-up for vindkraft, de dagene det ikke blåser nok. 

Også han etterlyste politisk handling. 

– Det er to ting som skal til. Dette er innovative løsninger, så vi må ha skikkelig rammebetingelser, for å få det økonomiske til å gå rundt. Det andre er at vi må ha et CO2-lager. Vi har et CCS-prosjekt vi jobber med, men vi trenger politikernes velsignelse til å ta det et skritt videre. Dette er virkelig et miljøprosjekt som også har industrielle muligheter, poengterte Eikaas.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.