MARITIM

46 år gammelt norsk lasteskip sank utenfor Skåne

Lasteskipet MS Bjugnfjord har natt til fredag sunket etter at det fikk kraftig slagside mellom Kullen i Skåne og Gilleleje i Danmark. Sjøfartsdirektoratet og Statens havarikommisjon er koblet inn.

Lasteskipets rute frem til ulykken.
Lasteskipets rute frem til ulykken. Illustrasjon: Google/ Adrian Broch Jensen

Skipet gikk ned klokka 1.30 natt til fredag, opplyser vakthavende offiser Allan Mortensen ved Forsvarets Operationsceenter i Danmark til Ritzau.

Fem nordmenn ble torsdag hentet opp fra skipet i helikopter og fløyet til Sverige, har det danske forsvaret opplyst på Twitter.

Statens havarikommisjon er koblet inn og har et team som vil se på ulykken og prøve å kartlegge årsak og se om det er læringspunkter, opplyser avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth til TU.

– Det blir en ordinær undersøkelse hvor vi snakker med de involverte, vitner, rederiet og andre aktører, sier Liseth til TU.

Skipet ble bygget ved Scheepswerf  Voorwarts B.V. i Nederland i 1976 og het tidligere Bulk Viking. Det er et selvlossende bulkskip på 125o bruttotonn, registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) med italienske RINA som klassifiseringsselskap.

Får rapport

Sjøfartsdirektoratet avventer nå ulykkesrapport fra rederiet.

– Rederiet har 72 timer på seg til å levere rapport, men det pleier å skje ganske raskt. Vi vil deretter avgjøre hva vi skal gjøre, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus til TU.

En representant fra rederiet sier til TU at han ikke har tid til å snakke med pressen fredag morgen.

Ifølge hjemmesidene til Fosenfrakt har rederiet to skip, MS Bjugnfjord og MS Bjugnholm (bygget i 1971 i Tyskland). 

Kapteinen på Bjugnholm sier til TU at han  ikke vet hva Bjugnfjord fraktet, men at bulkskipene tar alle mulige løse laster som stein, pukk, grus, veisalt, byggematerialer til betong samt asfalt.  Begge skipene er utrustet med selvlosser, det vil si gravemaskin som står på en flyttbar tverrbjelke.

Dramatikk

Tre av mannskapet gikk i en livbåt og ble plukket opp med helikopter, mens to ble reddet fra skipet med helikopter.

 – Sjøfartsverkets helikopter er der og henter opp personer. Det er midt i sundet, sa Fredrik Strömbäck, talsperson for Sjöfartsverket, til Sydsvenskan torsdag.

Til NTB opplyste han at det er snakk om MS Bjugnfjord, et 65 meter langt lastefartøy.

Ettersom skipet er tapt er det begrenset hva Sjøfartsdirektoratet kan foreta av tekniske undersøkelser for å finne ut om det var mangler ved fartøyet.

Vakthavende offiser ved Forsvarets Operationscenter i Danmark, Allan Mortensen, opplyste at et dansk og to svenske helikoptre er satt inn, og fregatten Niels Juel er også på vei.

MS Bjugnfjord tilhører rederiet Fosenfrakt. Det 65 meter lange og 10,5 meter brede skipet sank natt til fredag 21.januar. Torsdag kveld fikk det kraftig slagside. Foto: Fosenfrakt

Ingen alvorlige skader

Alarmen gikk like før klokka 20, og fartøyet hadde fem om bord. Innen klokka 22.30 var de alle reddet av skipet, ifølge Strömbäck.

– Dette har skjedd i dansk farvann, men vi deltar med helikopter og har et annet på stand by. Fem personer er vinsjet opp, sa Daniel Ståleby, assisterende redningsleder ved den svenske sjø- og flyredningssentralen til Aftonbladet.

To ble heist opp fra fartøyet og tre fra en livbåt, ifølge Ståleby.

Ifølge Emma Nykvist, som er assisterende redningsleder, har ingen fått alvorlige skader.

– Etter hva vi vet, har de det bra, og er etter forholdene i god behold, sa hun til Sydsvenskan.

Dårlig vær

Strömbäck sa torsdag at det var nordavind på rundt 12 meter i sekundet i området.

– Det er så klart tøffe forhold, men mannskapene er trent for det, sa han.

Til Ritzau sa Mortensen fra Forsvarets Operationscenter at det torsdag kveld ikke har vært mulig å få mannskapet fra skipet i tale for å få klarhet i hva som skjedde. Det vil trolig skje fredag, ifølge ham.

Årsaken til at skipet fikk slagside, synes å være at lasten har veltet eller flyttet på seg.

– Det har vært veldig dårlig vær, med kraftig vind og bølger, noe som har forårsaket lastforskyvningen, sa Nykvist til Sydsvenskan.

Undersøkelser fredag

Den danske fregatten holdt sammen med et skip fra den svenske kystvakta øye med skipet gjennom natta, for å se om det skulle lekke ut noe, og for å passe på at ikke andre seiler borti skipet.

Mortensen sier fredag morgen at alle skip rådes til å holde seg unna området, for å unngå at de seiler borti vraket. Han sa tidligere at det var betydelig risiko for at skipet sank, og at det derfor ikke ble forsøkt å slepe det.

Miljøskipet Mette Miljø er på vei fra Frederikshavn og ventes å ankomme når det lysner fredag. Skipet er lastet med forurenset jord, og var på vei fra København til Randers.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.