KARRIERE

Norsk Industri: SSB tar feil

STRID: Industrien vil fortsatt trenge mange sivilingeniører, ifølge Norsk Industri.
STRID: Industrien vil fortsatt trenge mange sivilingeniører, ifølge Norsk Industri.Bilde: Lionel Vadam/colourbox.com

– Vi mener at SSB undervurderer industrisektoren. Alt tyder på at det fortsatt vil være stor etterspørsel etter ingeniører i industrien. I tillegg går mange av dagens ingeniører av med pensjon om få år, sier Carla Botten-Verboven, kompetansedirektør i Norsk Industri.

På bunn

Det var i forrige uke Statistisk sentralbyrå presenterte framskrivninger for etterspørselen etter ulik type arbeidskraft. Der kom det fram at etterspørselen etter sivilingeniører vil for enkelte grupper.

Kompetansedirektøren har flere motargumenter i ermet.

– SSBs tallgrunnlag baseres på 2004 tall. 2004 var en konjunkturbunn i industrien. Fra 2004-2008 har produksjon økt med 20 prosent, viser produksjonsindeksen. I tillegg har sysselsettingen økt med 20.000 årsverk. Vi kan ikke se at det er tatt høyde for dette taktskiftet i SSBs modell, sier hun.

Tok feil

I likhet med Tekna viser hun til at - SSB har tatt feil før .

Når vi i tillegg ser på fremskrivningene i SSBs forrige rapport om saken, som kom i 1994, kan man sette spørsmålstegn ved om SSB fanget opp tendensene når det gjelder behov for sivilingeniører. De skrev den gang at ”den svake utviklingen for industrien og bygge- og anleggsvirksomheten er nok også en medvirkende årsak til at situasjonen for sivilingeniører ser ut til å forverre seg etter år 2000”. Alle vet jo nå at slik gikk det ikke, sier hun.

– Det er med andre ord ikke lett å regne seg frem til hva som skjer i framtida, sier Botten-Verboven.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.