NYHETER

"Norgesmesteren"

Jarle Skoglund
14. apr. 2005 - 10:14

Det finnes noen som mener at Svein-Erik Uller, maskinkjører i driftsseksjonen i Skedsmo kommune, er så dyktig til å kjøre veghøvel at han nærmest må kalles Norgesmester.

Slikt skryt vil ikke 62-åringen høre på.

Ikke har han deltatt i noen konkurranse. Og selv skjønner han ikke oppstusset.

– Jeg gjør bare det jeg blir fortalt at jeg skal gjøre. Og når jeg selv er fornøyd med jobben, så er det vel godt nok gjort. Mer er ikke å si om det, mener han.Krever konsentrasjon

Han liker godt å kjøre veghøvel, både sommer og vinter. Til Skedsmo kom han i 1992 etter åtte år i Oslo vegvesen. Det var en veghøvel ledig, og Svein-Erik fikk den fordi han hadde noen år bak seg som maskinkjører.

Vinterstid har han ansvar for egen brøyterode og assisterer med is- og snørydding der det er behov. I sommerhalvåret er det grushøvling og oppretting for asfaltering det går mest i. Eller han er med i asfalteringslag, kjører hjullaster eller feiemaskiner.

Våre Veger treffer en travel Svein-Erik i ferd med vårfeiing, og sitter på med feiemaskinen en times tid langs gangveger og villaveger i utkanten av Lillestrøm.

– Jeg har fagbrev som anleggsmaskinkjører og trives svært godt i denne jobben. Å kjøre veghøvel medfører at jeg gjerne utfører flere operasjoner samtidig. Det krever konsentrasjon og årvåkenhet. Laser kjører jeg ikke etter, det blir å kjøre etter fliser og høyder. Vi har lite nye veganlegg, sier han.Erfaring gir ferdigheter

– Hvilke gode råd har du til ferske ”veghøvlere”?

– Tja, det må bli å ta tiden til hjelp. Ingen blir ekspert over natten. Ta det med ro. Kjør sakte. Hør på hva andre sier, og vær tålmodig. Da lærer du knepene etter hvert, sier Svein-Erik etter å ha tenkt seg om en stund.

– Du finner selv ut hvordan du kan løse de forskjellige oppgavene. Ut over det grunnleggende, som ligger i det å kjøre en såpass stor doning, er det erfaringene dine som gir deg de beste ferdighetene, legger han til.

Svein-Erik har kjørt maskiner i snart 30 år.

– Hvilke oppgaver liker du best?

– Jeg trives med det meste. Bare jeg får til de oppgavene jeg blir satt til, så er jeg fornøyd. Blir dagene lange, hender det at tankene går til fjells. Er mye i fjellet, øst på Hardangervidda. Jeg trives med å arbeide ute, og har hvertfall ikke begynt å telle ned til pensjonsalderen, sier Svein-Erik Uller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.