KRAFT

Norges første skulpturmast

FORSLAG: Fanget i kjærlighetstrømmen.
FORSLAG: Fanget i kjærlighetstrømmen. Bilde: Statnett
Jannicke Nilsen
21. aug. 2010 - 14:27

Finnene har gjort det. Svenskene har gjort det. Islenderne prøvde, men ble stanset av finanskrisen.

Nå skal også Norge få sin første skulpturmast.

Vekke oppsikt

Mens striden om skjemmende strømmaster i Hardanger fortsetter, har Statnett og Norske Arkitekters Landsforening (NAL) gått sammen om å lyse ut en konkurranse om å lage en strømmast som vekker oppsikt.

56 anonyme bidrag fra norske og internasjonale arkitektkontor er sendt inn. Skulpturmasten som juryen plukkes ut premieres med 750 000 kroner, og skal plasseres på et bestemt sted langs den nye kraftledningen som skal gå fra Ofoten til Balsfjord.

Allerede i slutten av august skal vinneren kåres.

Se alle forslagene i vår bildeserie:

Finnene først

– Stort sett pleier vi å gjemme mastene i terrenget. Noe steder er dette ikke mulig. Derfor vil vi forsøke å gjøre noe litt annerledes på en lokalitet hvor mastene uansett vil bli sett av mange mennesker. Vi setter ut noe folk kan se på, i stedet for en vanlig mast, sier prosjektleder Ivar Brovold.

Forslag på skulpturmastNorges første skulpturmastStatnett
– Stort sett pleier vi å gjemme mastene i terrenget. Noe steder er dette ikke mulig. Derfor vil vi forsøke å gjøre noe litt annerledes på en lokalitet hvor mastene uansett vil bli sett av mange mennesker. Vi setter ut noe folk kan se på, i stedet for en vanlig mast, sier prosjektleder Ivar Brovold. FORSLAG: Vill Vakker Volt. Statnett

Finnene var først i Norden med å installere skulpturelle strømmaster som ble tilpasset til stedet masten skulle plasseres. I november i fjor ble Sveriges første designmast innviet i forbindelse med kraftlinjen Nea-Järpströmmen. Designstolpen er plassert utenfor Åre og er utformet av den lokale kunstneren Anna Cronheden.Vill, vakker volt

Statnett så på flere ledningslokaliteter i Norge, før den planlagte 420 Kv-ledningen Ofoten-Balsfjord ble valgt. Ledningen passerer rett ved ved rasteplassen Heia ved E6 i Balsfjord kommune, sammen med en eksisterende ledning. Her foregår også salg av samisk håndverk, samtidig som kommunen planlegger et samisk kulturbygg på stedet.

Ikke overraskende har de samiske referansene til stedet preget mange av bidragene. Blant de mest oppsiktsvekkende forslagene er et gigantisk reinsdyr hvor kraftledningene går gjennom geviret. Andre master er formet som gamle trær. En annen mast er en rektangulær flate spekket med trekanter som har fått navnet VVV, som står for Vill, Vakker Volt.

Alle bidragene står utstilt i Statnetts lokaler.

Forslag på skulpturmastNorges første skulpturmastStatnett
FORSLAG: Verdens største reinsdyr. Statnett

Tekniske utfordringer

– Hvor sannsynlig er det at det blir satt opp en strømmast som er utformet som et gigantisk reinsdyr?

– Det er ganske mye jobb å utforme en helt ny mastkonstruksjon. Det er kommet mange forslag som byr på tekniske utfordringer, sier Brovold, som er ansvarlig for å gi tekniske innspill til juryen.

– Reinsdyret er et spennende forslag, men juryen velger forhåpentligvis ikke en konstruksjon som vil være umulig å bygge. Dyret har en stor kropp og et stort vindfang, det blåser mye på toppen der oppe. Med de slanke beina, kan nok stabiliteten blir en utfordring. Den må i så fall bli utrustet med tykkere ben, humrer Brovold.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.