BYGG

Norges første passivhus-blokk

Mona Sprenger
19. sep. 2008 - 07:05
Vis mer

Fyllingsdalen: – Det var teknisk relativt enkelt å bygge passivhus i bergensklima. Det er ingen grunn til å bygge annet enn passivhus i leilighetsprosjekter i Norge i dag, sier seniorforsker hos Sintef Byggforsk, Tor Helge Dokka, som har vært ekspertrådgiver for energi og inneklima under prosjekteringen.

Solfangerne på taket er det eneste synlige tegnet på at det er noe ekstra med de nye fargerike lavblokkene i Fyllingsdalen. Ellers ligner de til forveksling andre kompakte leilighetskompleks anno 2008. Den store forskjellen ligger i at de 28 leilighetene vil trenge bare 15 kilowattimer (kWh) varme hver pr. kvadratmeter pr. år.

Det utgjør mellom en femtedel og en sjettedel av oppvarmingsbehovet i en normal bolig.

– Løvåshagen ligger 10 år foran det som er forskriftene i dag. Beregnet årlig energibehov til romoppvarming er under 15 kWh, forsikret Dokka på Arkitekturdagen 2008 i Bergen. Her fortalte han om prosjektet.

Les også:

Eliminerer byggefeil

Energiforbruket er lavt fordi kuldebroer og gjennomføringer er redusert til et minimum. Vinduer og dører har svært lav U-verdi og bygningskroppen er ekstraisolert. Det er brukt dobbel vindtetting med tape i alle skjøter for å minimere luftlekkasjer.

Boligene har gode lys- og solforhold. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med høyeffektiv roterende varmegjenvinner. Det er tilrettelagt for inne-ute-brytere som setter boligen i «hvilemodus» når man er ute, og hver leilighet har to solfangere.

– Prosjektet har en helt annen form for detaljplanlegging enn vanlige byggeprosjekter. Det er mye mer grensesnitt som må være perfekt på denne type prosjekter. Vi har blant annet jobbet veldig mye med kuldebroer, sier Dokka.

Han mener at det grundige arbeidet eliminerer byggefeil og oppretningskostnader.

– Løvåshagen er første prosjekt ute, men flere er under utvikling. Vi regner med at i 2012 vil passivhus være standard, sier Dokka.

Les også:

Vanlig salgspris

Rundt halvparten av boligene i prosjektet er solgt, resten skal leies ut. Boligene har arealer fra 75 til 93 kvadratmeter og koster fra 2 530 000 kroner til 3 900 000 kroner. De fleste ligger rundt tre millioner.

Løvåshagen er pekt ut av Husbanken og Enova som et fyrtårnprosjekt. For kjøperne betyr det finansiering av 90 prosent av fellesgjelden og 50 års nedbetalingstid.

– Merkostnaden for å bygge passivhus ligger på omtrent 500 kroner pr. kvadratmeter. Men salgsprisen er helt vanlig. Løvåshagen ligger faktisk i nedre halvdel av prissjiktet, mener Sintef-forskeren.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.