INDUSTRI

Norge var først ut med gassdrevne taubåter. Nå blir Kina neste

Statlig Kina-selskap bestiller LNG-motorer fra Rolls-Royce.

Buksér og Berging har fått verdens første gassdrevne taubåt. Dåp og overlevering av Borgøy fant sted i hos verftet Sanmar i Istanbul i Tyrkia lørdag 5. oktober 2013.
Buksér og Berging har fått verdens første gassdrevne taubåt. Dåp og overlevering av Borgøy fant sted i hos verftet Sanmar i Istanbul i Tyrkia lørdag 5. oktober 2013. Bilde: Gary Marshall
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
19. mars 2014 - 15:09

Rolls-Royce skal ikke bare levere gassmotorer, men også thrustere og styringssystemer til to taubåter for oljeselskapet CNOOC.

Statoil først

Rolls-Royce har levert tilsvarende utstyr til de to første gassdrevne taubåtene i verden, bestilt av Buksér og Berging.

Det første fartøyet er nå i bruk på Kårstø for Statoil.

Dermed blir to statlige oljeselskaper med på å sette en miljøstandard for nye taubåter.

Kina kommer

– Markedet i Kina er bare så vidt i startgropen, sa Jacob Nielsen i Rolls-Royce Marine AS på et seminar i Oslo onsdag. Han pekte på at Kina har store miljøutfordringer. LNG-motorer i skip kan bidra til å løse mye av utslippsproblematikken, spesielt NOx, svovel og partikler i havner nær byer.

– En hel flåte kinesiske skip vil etter hvert gå over til gass. Det vil monne,sa Nielsen.

Han holdt et innlegg på seminaret «Offentlig innkjøp – et hinder for innovasjon?» og fortalte hvordan norske myndigheter var med og bidra til å åpne for gassdrevne skip i Norge ved å stille miljøkrav.

Les også: Fire kandidater til miljøpris for skip

TAUBÅT: Rolls-Royce skal levere de to LNG-motorene, framdroiftssystem og annet utstyr til de to taubåtene Buksér og Berging har utviklet sammen med Marin Design. Det blir verdens to første gassdrevne.
Kårstø og Kina: Rolls-Royce skal levere de to LNG-motorene, framdriftssystem og annet utstyr til de to taubåtene CNOOC har bestilt. Denne illustrasjonen ble laget for Buksér og Berging-leveransen. Rolls-Royce

Overføringsverdi

De to Kina-taubåtene blir temmelig lik de norske.

Framdriftsystemet fra Rolls-Royce omfatter to Rolls-Royce Bergen C-motorer per skip, styringssystem og to azimuth-thrustere som sikrer trekkraft og manøvrering i krevende operasjoner.

Naturgass får økende popularitet som drivstoff for skip. Miljømessige fordeler og gunstige gasspriser, gjør at stadig flere redere ønsker å satse på gassdrift. Dette gjelder for mange fartøytyper, skriver Rolls-Royce i en pressemelding.  

– De fleste av verdens taubåter opererer kystnært og i havner, der utslippskravene er strengest, sier Robert Løseth, direktør for framdriftssystemer og motorer i Rolls-Royce Marine.

Han peker på at tilgjengeligheten til LNG øker raskt og at mange store havner relativt raskt vil tilrettelegge for det rene gassalternativet.

100 % LNG

Rolls-Royce Bergen-motorene er de eneste skipsmotorene av denne type på markedet som er bygget for 100 prosent gassdrift.

Rolls-Royce er også ledende i verden på azimuth-thrustere for taubåter.

Taubåtene skal bygges av det kinesiske verftet Zhenjiang med levering på tampen av 2014.

Les også:

Vard planlegger kjempeskip for Solstad

Nå skal også Superspeed-fergen over på strøm

Offshoreskipenes far får hederspris  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.