KLIMA

Norge utpekt som klimasinke i Europa

Sundtoft vil endre Norges klimakurs raskt.

Miljøaktivister krever mer handling for å bekjempe klimaendringer under i Warzawa den 16. november.
Miljøaktivister krever mer handling for å bekjempe klimaendringer under i Warzawa den 16. november. Bilde: Reuters
18. nov. 2013 - 18:52

Warszawa/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo og Are Føli): Norge får stempel som klimasinke i en fersk rapport. Det viser at det haster å få ned utslippene i Norge, mener miljøvernminister Tine Sundtoft (H).

Særlig når det gjelder utviklingen i utslipp av klimagasser fra oppvarming, strømproduksjon og flytrafikk, scorer Norge dårlig i rangeringen fra Germanwatch og Climate Action Network. Norge havner på 24. plass i kåringen.

– Dette illustrerer at det haster med å gjøre endringer i Norge. Vi har sagt at vi vil forsterke klimaforliket, sier Sundtoft til NTB.

Hun reiste mandag til Polen for å være med på høynivådelen av FNs klimaforhandlinger.

Les også: 20.000 liter vann går med til produksjon av én kilo biff

Sliter hjemme

Norge får positiv omtale for sitt internasjonale arbeid for å begrense utslippene av klimagasser. Blant annet er norske milliarder brukt til å begrense avskoging i tropiske land.

Men når det gjelder tiltak som gjøres på hjemmebane, kommer Norge dårligere ut.

– Dette illustrerer hovedutfordringen med norsk klimapolitikk: frykten norske politikere har for å ta tak i problemene i Norge, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender, som har bidratt til rapporten.

Sundtoft har skrytt av at norsk miljøpolitikk gir Norge troverdighet i de internasjonale klimaforhandlingene, men legger til:

– For å sikre oss framtidig troverdighet må vi gjør mer nasjonalt.

Regjeringen har varslet at den ønsker å bruke oljeformuen til å skape en utvikling mot et lavutslippssamfunn. Det skal skje gjennom økt satsing på forskning og kunnskap, et grønnere skatteregime og kollektivtransport i byene.

Les også: – Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Danmark best

Organisasjonene bak rapporten har symbolsk nok valgt å la de øverste tre plassene stå tomme.

Studien viser at utslippene av klimagasser globalt har økt til et nytt toppnivå, og at ingen land fører en politikk som vil hindre farlige klimaendringer.

Likevel er ikke bildet helsvart.

– Vi ser positive tegn mot en avtagende vekst i de globale utslippene av CO2, sier Jan Burck, en av forfatterne bak rapporten.

Han viser også til at Kina gjør fremgang på klimafronten.

Danmark topper listen og klarte å forbedre seg på nesten alle områder fra i fjor. Danskene er blant annet best til å begrense sine CO2-utslipp og satse på fornybar energi og energieffektivisering.

Les også: «Gratulerer – nå kan dere la oljen ligge»

Stor variasjon

Norge gjør på rangeringen et byks opp fra 33. plass i fjor til 24. plass i år. Norge scorer også svært ulikt på de ulike målene på klimainnsatsen.

Takket være stor tilgang på vannkraft ligger Norge helt i toppen når det gjelder andelen fornybar energi i den totale energitilførselen. Men norske myndigheter er dårlige til å utvikle mer fornybar energi, ifølge rapporten.

Også på nasjonal klimapolitikk og internasjonal klimapolitikk er Norge blant de beste. Men utviklingen i CO2-utslipp går på mange områder i feil retning.

Les også: Her er maskinen som lager drikkevann av svette

Dårlig mønster

Hermstad mener den norske 24.-plassen stemmer dårlig med politiske løfter om at Norge har verdens største klimaambisjoner.

– De fattige landenes store problem er at det gjøres for lite på hjemmebane i rike land. Der føyer Norge seg inn i et mønster som ikke er bra, sier han til NTB.

– Det aller viktigste vi kan gjøre på kort sikt, er å innføre tiltak for å få ned utslippene i olje- og gassektoren, sier Hermstad.

Et moment som ikke fanges opp i Norges regnskap, er CO2-utslipp som følge av forbrenning av norsk-eksportert olje og gass. Disse utslippene utgjør omkring 500 millioner tonn årlig, eller ti ganger så mye som Norges nasjonale utslipp, ifølge Framtiden i våre hender. (©NTB)

Les også:

Klimautslippene større enn noensinne

– Togradersmålet vil bli passert rundt 2050

Er klor i drikkevannet trygt?  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.