KLIMA

Norge tilbyr lenser til USA

TILSKUDD: Fiskeri- og kystdepartementet tilbyr USA  fem systemer med kraftige havgående lenser og fire systemer med mellomtunge lenser - mot full økonomisk kompensasjon.
TILSKUDD: Fiskeri- og kystdepartementet tilbyr USA fem systemer med kraftige havgående lenser og fire systemer med mellomtunge lenser - mot full økonomisk kompensasjon. Bilde: Scanpix

Norge har levert en oversikt over oljevernutstyr og – ekspertise som kan tilbys USA etter oljeutslippet i Mexicogolfen.

Vil bidra

I denne omgang ser det ut til at lenser for røffe forhold vil være mest nyttig, ifølge Fiskeri- og kystdepartementet. Amerikanske myndigheter tilbys derfor fem systemer med kraftige havgående lenser og fire systemer med mellomtunge lenser. Det forutsettes at USA gir full økonomisk kompensasjon for lensene.

– Jeg har etter forespørsel fra amerikanske myndigheter oversendt en oversikt over aktuelt materiell og ekspertise Norge kan bidra med under oljevernaksjonen i Mexicogolfen. Det er i første rekke lenser som er aktuelt. Kystverket vil følge opp en eventuell konkret forespørsel om ressurser basert på oversikten den amerikanske kystvakten nå har mottatt, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Utsetter egne leveranser

Hun understreker at vår nasjonale oljevernberedskap er ivaretatt i forbindelse med tilbudet.

På grunn av opprydningen etter Full City-ulykken har Kystverket foreløpig ikke mulighet til å stille med eksperter, opplyser statsråden.

Norge har allerede godtatt utsettelse på en levering av oljevernutstyr, slik at det isteden kan leveres til USA. Norge vil få sin leveranse i oktober, opplyser Kystverket. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.