SAMFUNNPOLITIKK

– Norge regnet feil

Bilde: Saab

I et intervju med SVT Rapport tirsdag rettet Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors sterk kritikk mot Norges håndtering av det svenske tilbudet på JAS Gripen Next Generation.

– Norge ville ha et tilbud på 20 år og 48 fly, men regnet senere på 30 år og 57 fly. De anså dessuten at Gripen måtte kompletteres noe. Summa summarum er prisen Norge kom frem til omtrent dobbelt så høy som Försvarets Materielvärk regnet på i tilbudet, sa han.

Annen sum

Han peker blant annet på at driftskostnadene Norge har beregnet for Gripen ikke stemmer overens med svenske erfaringer, men i stedet på erfaringene fra amerikanske F-16-fly.

Norge skal også ha regnet med flere havarier enn hva Sverige anser som normalt.

– Jeg har redegjort for dette for min norske kollega, og vi respekterer fullt ut valget de gjorde, men når det gjelder økonomien har vi en helt annen sluttsum enn de har, sier Tolgfors.

Svensk innrømmelse:<br/> – Gripen passer ikke Norge

Timesvarsel

Han reagerer sterkt på at Norge endret forutsetningene, blant ved å øke livslengden til 30 år.

Den svenske regjeringen fikk heller ingen sjanse til å imøtegå dette, og ble innkalt til pressekonferanse på en times varsel i forbindelse med den endelige avgjørelsen i november i fjor.

Både Saab og regjeringen er så sikre på sine tall at de har innført prisgaranti overfor Danmark og andre land som vurderer Gripen.

Les saken: Prisbombe fra Gripen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.