INDUSTRI

Norge ber EU vurdere krav til plastfilter i vaskemaskiner

Vil forhindre utslipp av mikroplast.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 

EU-kommisjonen må vurdere krav til tekniske løsninger for å hindre utslipp av mikroplast fra vaskemaskiner, mener Norge.

Kravet framkommer i et brev norske myndigheter har sendt sammen med Sverige, Frankrike, Finland, Island og Luxembourg i forbindelse med at EU-kommisjonen vurderer krav til vaskemaskiner under det såkalte økodesigndirektivet.

– Vi vet at vask av syntetiske klær og andre tekstiler er en betydelig kilde til spredning av mikroplast i naturen. Det må vi gjøre noe med, og dette er en god anledning til å vurdere krav til filter i vaskemaskiner, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Økodesignkrav innebærer blant annet at det skal settes minimumskrav til energieffektivitet for produkter som skal selges i EU. Det settes også enkelte andre miljøkrav i direktivet.

– I brevet ber vi derfor EU-kommisjonen forplikte seg til at de skal se grundig på dette i forkant av neste revisjon av krav til vaskemaskiner. Dette kan bli et viktig tiltak for å redusere spredning av mikroplast fra landbaserte kilder, sier Elvestuen.

 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.