IT

Nordmenn vant i Microsofts app-konkurranse

Microsoft skal få fart på utviklingen av nettskykoblede apper i Windows 8. Det bruker de penger på.

Vinnere: Glenn Henriksen i Evry og Geir-Tore Lindsve fra Webtop Solutions vant Microsofts Hackathon for lynrask utvikling av sin nettskykoblede restarantapp.
Vinnere: Glenn Henriksen i Evry og Geir-Tore Lindsve fra Webtop Solutions vant Microsofts Hackathon for lynrask utvikling av sin nettskykoblede restarantapp. Bilde: Odd R. Valmot

SEATTLE: Microsoft setter alle kluter til for å begeistre utviklerne med Windows 8. Nå handler det om å få fart på app-utviklingen både på Windows og Windows Phone 8.

Og at temaet er populært er det ingen tvil om. Den første store utviklerkonferansen Build, som ble avholdt i Seattle i forrige uke, med de nye operativsystemene som tema, ble utsolgt på 86 sekunder etter at påmeldingen startet på nettet. Da hadde 2500 utviklere meldt seg på, hvorav 40 fra Norge.

Parallelt med et utall dyptborende foredrag ble det også arrangert en såkalt Hackathon. En utviklermaraton som skal ende opp i nye coole apper i løpet av de fire dagene konferansen varer.

Et lag med to norske utviklere stakk av med en av hovedpremiene på 2500 dollar.

Les også:

Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det  

Norsk satsing

Geir-Tore Lindsve fra Webtop Solutions og Glenn Henriksen fra Evry meldte seg på for å vinne penger og ære sammen med en utvikler fra New Zealand og to fra USA. De bygget en digital kølapp som kan erstatte en fysisk kø.

I første omgang er ideen å lage den for restaurantbestillinger, men kan brukes til mye mer.

– Når du bestiller noe på en restaurant kan vi opprette en forbindelse mellom en Windows-telefon og køsystemet på restauranten digitalt. Gjesten kan enten ta bilde av en QR-kode på kelnerens terminal eller ganske enkelt berøre den hvis telefonen har NFC, sier Henriksen.

Poenget er å erstatte spesialelektronikk som mange restauranter bruker i dag for å si fra at maten er klar og kan hentes i disken. Men i motsetning til denne er utviklernes versjon mer fleksibel.

– Er du på et kjøpesenter kan du gå fritt uten den begrensning i rekkevidde som slike systemer har i dag. Og vi har tenkt oss ny funksjonalitet, som å bygge inn et bestillingssystem, reservering av plass, barnestoler og estimering av gangtid fra der man er til når restauranten sier maten blir ferdig. Men det er ikke alt du får på plass på fire dager mens du skal følge massse foredrag i tillegg, sier Lindsve.

Hos vegvesenet

Lindsve kan tenke seg en masse scenarier hvor en slik app kommer til nytte.

– Tenk deg at du går til vegvesenet for å fornye førerkort og havner i en lang kø. Tradisjonelt sett trekker du en kølapp og sitter der og venter på tur, og det kan ta tid. Med QBranch kan du registrere deg i køen og om det er lang kø forlate området for å gjøre andre ærend. Når det så nærmer seg din tur blir du varslet på telefonen at du må komme tilbake. Og tenk på alle de steden der du må vente vinter og vår på å få bord på restauranter. De burde ha QBranch, sier han.

Pris for nettskybruk

Den delvis norske prisvinneren vant på måten den var koblet til Microsoft Mobile Services i nettskyen. Terminalen i restauranten er en vanlig Windows 8-app som kjører på en PC, men all informasjon ligger i programvaren i nettskyen.

Det er den som er selve hjernen og sentralvervesystemet som kobler terminalen sammen med alle appene som kjører på restaurantkundenes Windows Phone-apper.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

Ny iMac er 5 mm tykk

Microsoft lanserte Windows Phone 8

Nettskyen eksploderer  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.