OLJE OG GASS

Nordmenn liker oljeselskapene

POSITIVE: Nordmenn tror ikke at oljeproduksjon er en solnedgangsindustri.
POSITIVE: Nordmenn tror ikke at oljeproduksjon er en solnedgangsindustri. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
13. jan. 2011 - 06:21
Vis mer

Den offentlige debatten kan ofte gi inntrykk av at det norske folk er delt i synet på olje- og gassbransjen. Men i realiteten er det svært få nordmenn som er negative til oljeutvinning. En fersk undersøkelse som Synovate har gjennomført for Oljeindustriens Landsforening (OLF) viser at hele 89 prosent har et meget eller ganske godt hovedinntrykk av olje- og gassindustrien i Norge.

– Vi er veldig fornøyde med disse tallene. Det har vært mye debatt rundt bransjen det siste året blant annet som følge av ulykken i Mexicogolfen, men likevel har antallet som er positive til bransjen økt. Jeg tror dette skyldes at næringen har fått slippe til med våre synspunkter i den offentlige debatten, sier OLF-leder Gro Brækken.



Framtidstro

OLF-leder Gro Brækken
FORNØYD: OLF-leder Gro Brækken mener motstanderne av oljeutvinning er på kollisjonskurs med det norske folk. FOTO: Ole Ketil Helgesen Ole Ketil Helgesen
Olje- og gassindustrien er også den næringen nordmenn har mest tro på. Hele 79 prosent mener bransjens framtidsutsikter er gode. På andreplass kommer fiskeri- og havbruk som 67 prosent tror har en god fremtid i Norge.

– Det er gledelig overraskende at tallet på nordmenn som tror på denne næringen øker. Dette skjer på tross av at mange prøver å fremstille dette som en solnedgangsindustri. Men vi har en utfordring når det gjelder de unge hvor tallet er noe lavere. Derfor blir det en viktig jobb for oss å informere de unge om hvilke muligheter og framtidsutsikter bransjen har, fastslår Brækken.

Blant de mellom 15 og 24 år er det 63 prosent som tror at bransjen har gode framtidsutsikter.

Les også: – Oljen er Norges opium

Positive til Lofoten

SV-leder Kristin Halvorsen sa forrige uke at årets viktigste sak var kampen mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Partiet mener at vi allerede vet nok om område til å stenge det for petroleumsvirksomhet. Det norske folk er ikke enig. Hele 86 prosent av befolkningen mener at det bør samles inn mer kunnskap om hvilke muligheter og begrensninger olje- og gassproduksjon kan føre med seg for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 82 prosent svarer ja på spørsmål om de ønsker en konsekvensutredning.

– Det er veldig interessant at nordmenn flest ønsker en konsekvensutredning. Dette viser at noen partier er på kollisjonskurs med folkemeningen, sier Brækken. Hun tror SV og Senterpartiet er negative til å samle inn mer kunnskap fordi de frykter at den vil tale i favør av oljeutvinning.

– Det er en grunn til at noen ikke vil ha mer kunnskap om hva oljevirksomhet i dette området vil bety. Jeg tror det er fordi de frykter resultatet.

Les også: Statoil tror på 2000 nye jobber i Lofoten

Lofoten-kompromisset: Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle

Stiller feil spørsmål

SV mener spørsmålene til OLF bevisst er utformet for å få det svaret bransjen selv ønsker.

– Det er vanskelig for noen å si at de ikke vil vite mer om hva olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen vil innebære. Dette vil jo jeg også vite mer om. Men dersom de hadde spurt om man var for å starte en prosess med sikte på å åpne for oljeutvinning, tror jeg resultatet hadde blitt annerledes, sier miljø- og energipolitisk talsmann i SV, Snorre Valen.

Han tror mange ikke vet hva en konsekvensutredning dreier seg om.

– Ifølge Petroleumsloven skal man sette i gang en konsekvensutredning dersom man har til hensikt å starte petroleumsvirksomhet i et område. Man kan selvfølgelig stenge et område selv om det er konsekvensutredet. Men etter at man har bestemt seg for å åpne et område, skal det mye til før man stenger det. Og det som er sikkert, er at OLF vil protestere uansett, sier Valen.

Han legger til at det er mulig å samle inn mye kunnskap, uten at man starter en åpningsprosess.

– Det omfattende arbeidet som for tiden gjøres i forbindelse med forvaltningsplanen er det viktigste i denne sammenheng.

Norne vs. Lofoten: Norne: Akseptabel risiko<br/> Lofoten: Katastrofe

Liten kjennskap til leverandørene

Selv om olje- og gassindustrien som helhet har en god posisjon blant det norske folk, har leverandørindustrien en jobb å gjøre. Nordmenns kjennskap til bedrifter som selger produkter og tjenester til de store olje- og gasselskapene er lav. Aker kommer høyest med 10 prosent. Hele 55 prosent av de spurte klarer ikke å nevne en bedrift som leverer tjenester til oljenæringen.

Men de fleste er likevel ganske sikre på at de norske aktørene ligger i verdenstoppen. Hele 78 prosent mener den norske olje- og gassnæringen er blant de ledende i verden. Dette tallet har økt med 7 prosent det siste året.

Les også:

Menn er mest positive

Det er menn (84 prosent), aldersgruppen 25–39 år (87 prosent) og de med husstandsinntekt over 500 000 kroner (85 prosent) som er mest begeistret for olje og gassindustrien. Ikke like mange over 60 år (68 prosent) og husstander med lavere inntekt (62 prosent) har et positivt inntrykk av bransjen.

Det kanskje minst overraskende resultatet i undersøkelsen er at nordmenn mener oljenæringen er viktig for norsk økonomi. Hele 99 prosent er enige i dette.

Les også: KOMMENTAR: Olje-Norge utfordres

Slik vil Statoil bygge ut i Lofoten og Vesterålen

– Bare propaganda fra oljemotstanderne

Flere skeptiske til oljeboring i nord

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.