SAMFUNN

NITO-ingeniører godtar oppgjør

Langt på overtid ble det enighet om lønnsoppgjøret mellom staten og fagforeningene som blant annet omfatter NITO-medlemmene. Det samme gjelder oppgjøret med KS for kommunal sektor.

NITO er ikke fornøyd med resultatet i det statlige oppgjøret, men noe mer glad for den kommunale avtalen.- Årets lønnsoppgjør har vært svært vanskelig. Den endrede politiske ledelse i Staten har forfektet en større vilje til å holde på en sentralistisk lønnspolitikk, sier leder for FU stat i NITO, Janne Marthe Hatlebakk skuffet.

For KS-oppgjørets del, sier Tor Simonsen, NITOs forhandlingsleder for området: - Vi er godt fornøyd med den økonomiske rammen, men skuffet over at vi ikke får forhandle lokalt for lærerne som er organisert hos oss.

Ny hovedavtale, forbedringer av sosiale bestemmelser, bedre pensjonsrettigheter og nye retningslinjer for lokale forhandlinger gjorde utslaget for at NITO har aksepterte meglingsmannens skisse i kommune-oppgjøret. Oppgjøret har en ramme på 3,9 %.

Skuffet

I det statlige oppgjøret ble totalrammen for lønnsoppgjøret 2006 på 3,93 prosent. Det er satt av 0,5 prosent til et sentralt justeringsoppgjør per 1. juli og 1,75 prosent til lokal pott per 1. august, ifølge en pressemelding fra NITO.Hatlebakk er skuffet over at den endrede politiske ledelse i Staten har forfektet en større vilje til å holde på en sentralistisk lønnspolitikk.- Det ble tidlig klart at det ikke var mulig å gjennomføre en systemendring for våre grupper, i og med at staten og de andre hovedsammenslutningene, bortsett fra Akademikerne, fortsatt ville ha en 3-leddet modell, sier hun, ifølge meldingen .

Tekna, som er med i Akademikerne, vil berøres av streiken fredag. Da kan s tatsansette Tekna-medlemmer ved Kripos, Mattilsynet og Folkehelsa tas ut og dermed lamme samfunnsviktige områder.

For FU-stat var det da viktig at tabelltillegget ble prosentvis fordelt. I skissen ligger det i tillegg så stor prosentsats på tabellen at bare dette vil utgjøre i snitt 10.000 kr på hver av våre medlemmer. I tillegg er det avsatt en ganske stor lokal pott på 1,75 prosent per 01.08. Dette er 0,75 prosent mer enn i 2004.

NITO-løsning

For FU-stat er den felles protokolltilførselen mellom NITO og FAD svært viktig. Protokolltilførselen gir NITO en løsning på forhandlinger rundt sentrale særavtaler, noe FU-stat har arbeidet for lenge.- Vi hadde god grunn til å frykte at protokolltilførselen ville forsvinne under Rikslønnsnemdas behandling som følge av en streik, en sjanse NITO ikke kunne ta. Denne protokolltilførselen vil blant annet medføre at vi vil komme i posisjon i forhold til Statens reiseregulativ, sier Hatlebakk. Dette var en vesentlig grunn til at NITO ikke gikk til streik sammen med Akademikerne til tross for et tett samarbeid med denne organisasjonen i årets lønnsoppgjør.Foruten NITO har også Unio, LO og YS godtatt Riksmeklingsmannens skisse i lønnsoppgjøret i staten.Oppdatert torsdag formiddag 25. mai - 06.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.