IT

– Nei, vi gir ikke sluttpakker

LOVER INGENTING: Umoe IKT ble beryktet for forrige nedbemmanningsrunde i 2005. Det blir ikke nødvendigvis snillere denne gangen heller.
LOVER INGENTING: Umoe IKT ble beryktet for forrige nedbemmanningsrunde i 2005. Det blir ikke nødvendigvis snillere denne gangen heller. Bilde: Colourbox

Fredag 13. februar ble det kjent at Umoe IKT måtte kutte i kostnadene sine, etter et underskudd på 69 millioner kroner i 2008.

Det resulterer i at 65 fast ansatte må gå, i tillegg til 15 innleide personer.

Ny sjef

Nedbemanninger kommer kort tid etter at selskapet fikk ny administrerende direktør. Erik Willum tok over sjefsstolen 1. januar i år, etter at Svein Berntsen i november i fjor fortalte at han skulle gi seg.

Berntsen har vært konsernsjef i Umoe IKT i fire år, og begrunnet sin avgang med at han blir 60 år i 2009, og at han derfor vil ha mer tid til å dyrke egne interesser og barnebarn.

Nedbemanning i 2005

Sist gang Umoe IKT måtte gjennom en nedbemanning var i 2005. Mens noen IT-selskaper ga ansatte sluttpakke, var Umoe IKT med Berntsen i spissen klare på at det ikke var aktuelt.

– Det blir ingen pakker og ikke en dag fri. Jeg har lånt opp etter pipen og satset hele gevinsten fra ID-gruppen, sa Berntsen til Finansavisen i juni 2005.

I 2007 hadde markedet i IT-bransjen tatt seg opp, men i et oppsiktsvekkende internintervju i kundemagasinet Umoe IKT Nytt dro Berntsen nedbemanningen som noe han var stolt av.

På direkte spørsmål fra husjournalisten om han hadde vært " kjip med sluttpakkene? ", var svaret klart:

– Nja, det kan godt være, men næringslivet skal da ikke ta over ansvaret til sosialvesenet?

Sluttpakke er ikke noe man har krav på i en nedbemanning, og arbeidsmiljøloven sier ingenting om eventuell fristillelse fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden.

Ny sjef, ny nedbemanning

Umoe IKT's nye administrerende direktør er ikke fullt så hardtslående som sin forgjenger, men på spørsmål om hvordan nedbemanningen vil gjennomføres denne gangen, og hvorvidt de ansatte kan forvente seg noen form for sluttpakke er svaret klart:

– Nei, vi gir ikke sluttpakker, sier Erik Willum, administrerende direktør i Umoe IKT til Teknisk Ukeblad.

Det betyr at de ansatte får lønn ut oppsigelsestiden.

Må vurderes

Willum vil ikke love at de som mister jobben blir fristilt fra arbeidsplikten, men sier at det må vurderes på indiviuell basis.

– Enkelte ansatte vil bli fristilt i oppsigelsesperioden - andre ikke. Det er det ingen entydig regel for. Det tar tid å få planlagt nye stillinger inn i funksjonene, og noen vil berøres av det, sier Willum.

Ettersom det gikk så kort tid fra Berntsen sluttet til nedbemanningene kom, spør Teknisk Ukeblad om Berntsen sluttet på grunn av nedbemanningene.

– Avgangen hadde ingen sammenheng med det du nevner. Denne nedbemanningen har med dårlige resultater og kostnadstilpassing å gjøre, sier Willum.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.