SAMFUNNPOLITIKK

Navarsete lover milliarder til grønn energi

GRØNN: Liv Signe Navarsete lover milliarder til grønn energi om hun og Senterpartiet får det som de vil.
GRØNN: Liv Signe Navarsete lover milliarder til grønn energi om hun og Senterpartiet får det som de vil. Bilde: Werner Juvik

– Jeg ser ikke bort fra at vi må ut med både 6 og 8 milliarder kroner per år for å nå disse målene. En slik satsing bør ikke være konfliktfylt i forhold til våre samarbeidspartier, og vi skal løfte det fram i Soria Moria II, sa partileder Liv Signe Navarsete i sin åpningstale til Sp-landsmøtet i Ålesund fredag.

Grønne arbeidsplasser

– Vi vil ha tusenvis av nye grønne arbeidsplasser de kommende årene. Vi vil utvikle industrielle verdikjeder og infrastruktur for ny fornybar energi og skape en kunnskapsbasert industri på samme måte som vi har gjort for olje, la hun til.

Biodrivstoff i transportsektoren, biobrensel til oppvarming, flere småkraftverk og satsing på vindkraft er resepten for mer fornybar energi.

– Vind til havs kan bli vårt nye oljeeventyr, sier Sp-lederen.

I sin tale gjentok hun kravet om å verne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen mot oljeutvinning også i kommende stortingsperiode.

– Høyreskapte kriser

Navarsete mener klimakrisen, finanskrisen og matvarekrisen er skapt av «uforstand og høyre-politikk».

Hun snakket varmt om det rødgrønne regjeringsprosjektet, men slo fast at ambisjonene er store for Soria Moria II.

– Vi skal videre. Det blir flere eldre, vi har utfordringer i barnevernet, i kommunehelsetjenesten og i skolen. Vi skal styrke den lokale velferden og gjennomføre lønnsløft i kvinnedominerte yrker. Vi regner med at det blir om lag 40.000 nye årsverk i kommunene fram mot 2013, sier hun.

Nei til EU

Sp-lederen fikk applaus da hun kom inn på Europa-politikken, ett av partiets viktigste velgerkort.

Navarsete beskrev ja-siden som pjusk og flagget støtte til kravet fra Nei til EU om en offentlig utredning av EØS-avtalen.

– Den er blitt noe ganske annet enn det tilhengerne sa da den ble vedtatt for 15 år siden, sa Navarsete, som også kom inn på dissensen om tjenestedirektivet.

– Vi tok dissens da Ap presset fram dette vedtaket. Det er en holdning det kommer til å stå mer og mer respekt av, sa Navarsete, som gjentok partiets motstand mot datalagringsdirektivet og postdirektivet.

– Ingen savner Erna

Navarsete hadde kvesset klørne da hun i landsmøtetalen snakket om opposisjonspartiene.

– Jeg møter mange krav og forventninger fra folk. Men jeg har ennå ikke møtt noen som savner tiden da Høyre-leder Erna Solberg var kommunalminister, sa Navarsete.

Hun benyttet anledningen til å skryte av egen pengebruk som samferdselsminister og viste til at 321 milliarder er satt av til transportsektoren i den nye nasjonale transportplanen.

– Vi skal holde fram med å bygge landet. Så kan Siv, Erna, Lars og Dagfinn fortsette med å sove, slik de gjorde da de satt med ansvaret for samferdselen her til lands, sa Navarsete.

Bunnfradrag

Sp-lederen kom også inn på debatten om kommunesammenslåing. Hun understreket at dette kun må skje etter lokalt initiativ – ikke ved tvang.

Økt bunnfradrag i arveavgiften og fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital er andre viktige Sp-standpunkter som vil skape debatt i den rødgrønne leiren.

På spørsmål om hva Sp vil gjøre dersom de rødgrønne ikke får flertall ved valget, svarer hun slik:

– Når opposisjonspartiene ikke engang har en plan A, trenger vi ikke noen plan B.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.