NETTARKIV

NASA-heder til norsk selskap(notis)

Tormod Haugstad
24. mars 2009 - 09:57




NASA-magasinet NASA Tech Briefs arrangerer årlig konkurransen ”Create the Future Design Contest”. Det utropes vinnere i seks kategorier, blant annet innen medisin.



I denne kategorien fikk Fornebu-selskapet Gamma Medica Ideas (GM-I) en såkalt ”Honorable mention,” som i praksis er en andreplass.



Av 64 vurderte teknologier var det bare et nyutviklet instrument fra Johns Hopkins-universitetet som ble bedre mottatt av juryen.



Overrasket



- Vi ble veldig overrasket. Vi ventet at vi havnet midt på treet fordi teknologien vår har en veldig spesiell anvendelse, sier forskningssjef Gunnar Mæhlum i Gamma Medica Ideas.



- Jeg kan tenke meg at de som sitter i juryen vet hvor vanskelig dette har vært å få til, ellers ville de nok ikke ha brydd seg, sier han.



Instrumentet som kan jobbe i tandem med en MR-maskin.



GM-Is kandidat har sitt utspring i selskapets romteknologi. Utgangspunktet er en gammastråle-detektor som ble utviklet i samarbeid med Universitet i Bergen og med økonomisk støtte fra Norsk Romsenter.



Alzheimer

Detektoren, kalt ASIM, måler gammaglimt som kommer fra jordas atmosfære. Uten denne ville det ifølge Mæhlum ikke latt seg gjøre å videreutvikle teknologien som nå ble belønnet av NASA.



Med utgangspunkt i ASIM har GM-I laget en nukleær detektor som har potensial til å revolusjonere forskningen på Alzheimers.



I dag kan hjernen undersøkes med magnetisk resonans (MR). Denne metoden gir et godt bilde av anatomien hos et menneske, men sier lite om de interne livsprosessene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.