T2

Når det ikke er radiodekning, lar den deg lytte over mobilnettet

Ny, smartere bilradio.

Populær kar: Michael Hill er grunnlegger og sjef for UK Radioplayer. Sammen med en app skal han gi biilstene et bedre radiotilbud enn de har hatt noen gang med denne boksen som kan ikke skjult bak dashbordet.
Populær kar: Michael Hill er grunnlegger og sjef for UK Radioplayer. Sammen med en app skal han gi biilstene et bedre radiotilbud enn de har hatt noen gang med denne boksen som kan ikke skjult bak dashbordet. Bilde: ORV

Før den en gang er et ferdig produkt, har norske distributører brennende lyst på den engelske bilradioen Michael Hill viste frem på Digitalradio Norges konferanse om radiodigitalisering før helgen.

Den er som mange andre biladaptere en liten sort boks koblet den gamle bilradioen og gjør den om til en DAB-radio.

Men denne er mer spesiell enn som så. Foruten å inneholde to DAB-tunere og to FM-tunere har den også Bluetooth-tilkobling til mobilen.

Mange radioer har jo dét, så hva er så spesielt med en slik idé? Jo, det er måten radioen kontrolleres på, og hvordan den fungerer.

I tillegg til å svitsje mellom DAB og FM, avhengig av dekningsforholdene, kan den også velge den samme radiokanalen over mobilnettet, om de kringkastede kanalene skulle ha for dårlig dekning.

Les også: Denne dingsen til noen hundrelapper gjør den gamle bilen din smart

Full kontroll

Selv om vi har med en ganske velutstyrt elektronisk boks å gjøre er det likevel på kontrollsiden radioen skiller seg ut. Den kontrolleres av en app på mobilen. Det kan jo høres enkelt ut, men det krever mye på programmeringssiden.

En bil som kjører rundt og veksler mellom de tre plattformene må vite at det er den samme radiokanalen. Folk vil ikke plutselig hoppe til en annen kanal.

Kanal-lista på appen er den samme uansett om radioen velger DAB, FM eller mobilradio.

– Dette krever at appen kan håndtere masse metadata og mye annen informasjon om alle radiokanalene som er tilgjengelig på ulike plattformer i forskjellig land. Det skal bilistene slippe å tenke på. Det skal være så enkelt for bilbrukerne at de bare klikker på kanallogoen på telefonen så ordner appen og elektronikken resten, sier Michael Hill.

Han er grunnlegger og sjef for UK Radioplayer.

Les også: Den norske radioen lar deg spille fra Spotify, DAB og FM

Appsuksess

Hill står bak den meget populære engelske appen UK Radioplayer, som er et samarbeid mellom BBC og de kommersielle radiokanalene i Storbritannia. Den finnes på en rekke plattformer og har fått fart på radiolyttingen ved å gjøre det enkelt.

Nå vil han gjenta suksessen i biler, og det nye adapteret vil ikke være nasjonalt begrenset. Norske bilister som ikke har DAB i bilen allerede, og de er det rundt to millioner av, vil kunne få glede av det såkalte hybridadapteret med tilhørende app en gang i høst.

– Den moderne bilen må være koblet til nettet. Ikke bare ha kringkastingsmottak. Bilen er en selvfølgelig del av det vil kaller Internet of Things. Men da må den være koblet til nettet hele tiden. Samtidig må alt være enkelt å operere. Tesla med sin fantastiske teknologi og enorme skjerm i bilen har tenkt på det meste, men du må trykke seks ganger på skjermen før du finner den riktige radiokanalen. Vi skal gjøre det veldig mye bedre, sier Hill.

Prisen i Storbritannia er ikke fastsatt ennå, sier Hill til Teknisk Ukeblad, men han antyder et sted mellom 150 og 200 pund.

Les også: Så god er DAB-dekningen nå