NATURVITENSKAP

Nanokatalysatorer kommer

MODELL: Ved å modellere atomsjiktet i en katalysator atom for atom kan forskerne nå finstille katalysen, og slipper langvarige og dyre forsøk for å finne det beste materialet til den og den katalysen.
MODELL: Ved å modellere atomsjiktet i en katalysator atom for atom kan forskerne nå finstille katalysen, og slipper langvarige og dyre forsøk for å finne det beste materialet til den og den katalysen. Bilde: DTU

Basert på teoretiske metoder utgått fra kvantefysikken, kan de nå forutsi den katalytiske aktiviteten i en katalysator der hovedingrediensen er nanometerstore metallpartikler. Hittil har utviklingen av nye katalysatorer vært basert på svært kostbare eksperimenter, der man tester et utall ulike stoffer.

Den danske forskningen skaper et nytt vitenskapelig grunnlag for forståelsen av katalytiske prosesser og dermed for utviklingen av ny teknologi, opplyser DTU.

- Arbeidet er et eksempel på at det innen nanoteknologi er svært kort avstand fra "langhåret" grunnforskning til direkte industriell anvendelse. Det er blant annet derfor at dette er et fremragende område å satse på, anser professor Nørskov.

Forskernes oppdagelser er også med på å sikre utviklingen nye, mer effektive energiteknologier. Oksygenproduksjon og brenselsceller er avhengig av katalytiske prosesser, som forskerne nå kan modellere seg til - atom for atom.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.