NATURVITENSKAP

Nærmer seg nærkontakt

Illustrasjon av Huygens-modulen som skal undersøke oveflaten og atmosfæren på Saturns måne Titan. Cassini ses til høyre for Saturn på bildet. 	
Ill: NASA/JPL
Illustrasjon av Huygens-modulen som skal undersøke oveflaten og atmosfæren på Saturns måne Titan. Cassini ses til høyre for Saturn på bildet. Ill: NASA/JPL Bilde: NASA/JPL

Planlagt landingstdi er 13:34 norsk tid, men data fra Huygens vil ikke komme fram til jorda før i 17-tida.

Dersom landingen går bra, kan Huygens sende data fra overflaten i til sammen inntil to timer.

Et eget sett med instrumenter for utforskning av bakken settes i gang. Huygens vil kunne overleve landing både i flytende væske og frosset is.

Hittil har Huygens-sonden oppført seg som den skal på ferden. Det tekniske fungere og banen er perfekt i forhold til planlagt landingssted. Turen gjennom atmosfæren og til landing, tar tre timer.

Det kritiske er ferden gjennom Titans atmosfære. I god tid før landing skal en fallskjerm bremse farten slik at den 320 kilo tunge sonden treffer Saturn-månens overflate med en fart på 20 kilometer i timen, opplyser Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romfartssenter.Huygens har kostet 350 millioner Euro. Norge har bidratt til Huygens gjennom sitte medlemskap i ESA med 50 millioner kroner.Dette har norsk industri fått i retur: Kongsberg Defence & Aerospace og DNV har levert utstyr og ekspertise til uttesting og sikkerhetsprosedyrer til Huygens.Romfartssenteret har invitert en rekke gjester og pressen til å følge landingen fra deres lokaler i ettermiddag. TU på nett kommer med fyldig dekning fra romsenteret senere i kveld.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.