ROMFART

Nærkontakt i kveld

INGEN HINDRING: Natt til søndag ødela ikke lenger dårlig vær for Christer Fuglesangs drøm, og han fikk endelig kommme seg ut i rommet - etter 14 års venting.
INGEN HINDRING: Natt til søndag ødela ikke lenger dårlig vær for Christer Fuglesangs drøm, og han fikk endelig kommme seg ut i rommet - etter 14 års venting.Bilde: NASA

På andre forsøk klaffet alt for oppskytingen av Discovery.

Inne i bane

Klokken 02:47.34 norsk tid natt til søndag lettet Christer Fuglesang og resten av mannskapet på Celsius Mission, som det heter, fra utskytingsrampe 39B ved Kennedy Space Center.

Discovery kom inn bane rundt jorden etter rundt åtte minutters motordrevet ferd. Deretter brukte mannskapet fem timer på å konfigurere romfergen for aktiviteten den skal foreta seg i bane rundt jorden.

Og så var det tid for søvn.

Første dag

I går ettermiddag, nærmere bestemt noen minutter før klokken 17 norsk tid, ble mannskapet vekt av Beatles-låten "Here comes the sun".

Søndagen ble brukt til å forberede mandag kvelds dokking til romstasjonen, og inspeksjoner av Discoverys varmeskjold og vingekanter. Dette gjøres ved hjelp av spesielle sensorer og kamera som er festet på romfergens robotarm. Rett etter klokken 01:00 natt til i dag var inspeksjonene ferdige, og ingen feil var funnet.

Kontrollsjekk

Alle bilder som er tatt av kameraene på robotarmen sendes imidlertid ned til bakkemannskapet i Florida. Her skal ingeniører kontrollere de mange tusen bildene opp mot referansebilder tatt før oppskytingen, for å være sikre på at romfergen - og da spesielt varmeskjoldet - ikke er påført skader.

Romdraktene ble også inspisert i går, så de skal være klare til romvandringene. Den første romvandringen finner sted tirsdag, den andre torsdag, og den siste lørdag. Christer Fuglesang skal være med på de to første.

Dokking i kveld

Ved hjelp av styrerakettene har Discovery sørget for å finne den mest presise banen for dokkingen, som er planlagt klokken 23:05 i kveld.

De siste timene før dokkingen skal Discovery gå baklengs inn mot romstasjonen, så mannskapet som allerede er på ISS får tatt digitale bilder av romfergens underside. Disse bildene skal analyseres av bakkemannskapet for å gi mer informasjon om Discoverys tilstand.

Mannskapet ombord på Discovery la seg til å sove klokken 07:17 i dag tidlig, og blir vekt av en ny sang klokken 15:17 i ettermiddag. Da begynner forberedelsene til dokkingen.

En ukes arbeid

Celsius mission skal fortsette ferdigstillingen av den internasjonale romstasjonen (ISS), som skal være helt ferdig i 2010.

Christer Fuglesang og resten av mannskapet skal oppholde seg på romstasjonen i en uke. Mandag 18. desember forlater de ISS, og etter planen skal de lande i Florida torsdag 21. desember klokken 22:17.

Søndagens oppskyting var den første oppskytingen på kveldstid (klokken 20:47 lokal tid) siden ulykken med Columbia i februar 2003.

Hvorfor Celsius?

Romferden har fått navnet Celsius etter den kjente svenske vitenskapsmannen og astronomen Anders Celsius. Han er ikke bare oppfinneren av den internasjonale temperaturskalaen som bærer hans navn. Celsius startet Sveriges første astronomiske observatorium i 1741, og var med på en ekspedisjon på 1730-tallet som bekreftet Newtons oppfatning av at jorden var flat ved polene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.