KARRIERE

Mangler 500 ingeniører: Nå ser svensk bilindustri mot Stavanger

Vil lokke til seg norske ingeniører.

Nevs og resten av bilindustrien i Trollhättan i Sverige trenger 500 ingeniører. Nå serd e mot de mange tusen arbeidsledige i Norge.
Nevs og resten av bilindustrien i Trollhättan i Sverige trenger 500 ingeniører. Nå serd e mot de mange tusen arbeidsledige i Norge. Bilde: Nevs
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. mai 2016 - 13:19

Bilindustrien i den svenske byen Trollhättan har behov for 500 ingeniører.

Ettersom Norge nå har nesten 8000 ledige innen ingeniør- og ikt-fag på grunn av oljekrisen, er det nok av hoder å ta av, noe svenskene har lagt merke til.

Nå har den svenske arbeidsformidlingen og byen gått sammen i et felles prosjekt, for å lokke arbeidsledige ingeniører til byen, ifølge Sveriges Radio.

Ser til Stavanger

Spesielt ser svenskene til Stavanger, som opplever den største ingeniørledigheten.

Her håper de å kunne tiltrekke seg opp mot hundre ledige ingeniører, som vil flytte til Trollhättan for å jobbe i Nevs, ÅF Automotive og Combitech, som er selskapene med størst behov.

Arne Arvidsson, utlandsrådgiver i Arbetsförmedlingen i Trollhättan, har tett kontakt med Nav i oljebyen, for å komme i kontakt med ingeniører som kan tenke seg å flytte til den svenske byen.

– Det er et stort behov for ingeniører her, og akkurat nå finnes ikke de ingeniørene på det svenske arbeidsmarkedet. Det tradisjonelle har jo vært at svensker jobber i Norge. Nå kan vi få en flyt den andre veien også, sier han til Sveriges Radio.

Ved hjelp av opplæring og videreutdanning skal de ledige ingeniørene få den spisskompetansen som må til for å jobbe i industrien i Trollhättan, som for det meste består av bilindustri.

Vil ansette i løpet av én måned

Haris Dedic, rekrutteringsansvarlig ved Nevs, planlegger å ansette 300 ingeniører innen utgangen av 2016, ifølge Sveriges Radio.

Han ser etter ingeniører fra hele verden, i tillegg til Norge.

– Vi retter oss mot hele verden når vi søker etter ingeniører med rett kompetanse. Men så klart, norske ingeniører er svært velkomne til å søke om jobb hos oss, påpeker han. 

På spørsmål om når de forventer å ansette den første nordmannen, svarer han at dette er en prosess som allerede er i gang, men at rekrutteringen tar litt tid.

– Men det er ikke usannsynlig at vi ansetter den første norske, arbeidsledige ingeniøren alt innen den neste måneden, sier han.

Ingeniørmangel i Europa

Svenskene er ikke de første til å se mot Norge for å få tak i ledig ingeniørkraft.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om spesielt danske og tyske bedrifter som har tatt turen hit, for å rekruttere teknologer.

Nav har arrangert flere informasjonsmøter, hvor ledige ingeniører i Norge blir presentert for konkrete jobber i utlandet.  

I Danmark er det allerede i dag mangel på ingeniører. I 2025 vil landet mangle 13.500 ingeniører, ifølge en prognose utarbeidet av den danske ingeniør-alliansen Engineer the future.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.