BYGG

Nå lærer arkitektstudentene om plusshus

For første gang lærer arkitektstudenter å tegne hus som produserer energi.

Dette forretningsbygget på Brattørkaia i Trondheim skal Powerhousalliansen snart begynne å bygge. Det skrå taket er valgt for å gi solcellene optimal vinkel mot solen.
Dette forretningsbygget på Brattørkaia i Trondheim skal Powerhousalliansen snart begynne å bygge. Det skrå taket er valgt for å gi solcellene optimal vinkel mot solen. Bilde: Snøhetta
15. jan. 2013 - 12:32

Powerhousealliansen

  • Er en sammenslutning av bedriftene Snøhetta, Hydro, Skanska og Entra Eiendom samt miljøorganisasjonen Zero.
  • Målet er å utvikle og bygge plusshus. Plusshus er bygg som produserer mer energi enn det bruker. I dette regnestykket tar Powerhouse med hele kjeden fra produksjon og transport av byggematerialer, byggefasen, driftsfasen og til slutt demontering av bygget når det har nådd slutten av sin levetid.
  • Powerhousealliansen har i dag to prosjekter. På Brattørkaia i Trondheim skal det føres opp et nytt kontorbygg og på Kjørbo i Bærum skal et kontorbygg fra 1980-tallet renoveres til plusshus.

Bygg står i Norge for 40 prosent av vår energibruk, det er mer enn både transport og industri bruker.

I dag startet den første forelesningen som skal lære arkitektstudentene hvordan de skal tegne og prosjektere bygg som produserer mer energi enn de bruker.

Powerhousealliansen

Initiativet kom fra Powerhousealliansen, som sammen med Lavenergiprogrammet i fjor høst sendte forslag til alle landets tre universiteter og høgskoler som utdanner arkitekter i Oslo, Bergen og Trondheim.

– Det kom sent, egentlig etter at alle forelesningsplanene var lagt, men vi klarte å få det inn, sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO.

Selvaag: – Plusshus uinteressant så lenge det ikke kan masseproduseres

Konkurranse

15 studenter meldte seg på kurset, og det er Nygaard fornøyd med. Kurset skal ta en fjerdedel av et semester.

Det avsluttes med en konkurranse der studentene skal tegne en paviljong som tilfredsstiller kravene til plusshus.

Gjennom kurset skal foreleserne hentes fra alle deltakerne i Powerhousealliansen. I tillegg jobbes det med å få inn et par forelesninger om materialteknologi med hjelp fra forskningsprosjektet Zero Emission Buildings, som er et samarbeid mellom Sintef byggforsk, NTNU og en rekke næringslivsaktører.

Einar Wilhelmsen, avdelingsleder for bygg i Zero er begeistret over utviklingen.

– Vi skrev vår første rapport om plusshus i 2009, og da syntes vi at vi tok godt i. Nå foreleses det om plusshus på Arkitekthøgskolen, det er en fantastisk utvikling.

Powerhouse Brattøra
Dette forretningsbygget på Brattørkaia i Trondheim skal Powerhousealliansen snart begynne å bygge. Det skrå taket er valgt for å gi solcellene optimal vinkel mot solen. Snøhetta

Det kommer mer

Professor Nygaard er ikke i tvil om at det blir mer.

– Ja, dette er bare starten. Undervisning om bygg som produserer mer energi enn de bruker kommer raskt til å bli en naturlig del av arkitektutdanningen.

At det foreløpig kun er i Oslo forklarer han med at initiativet kom såpass sent at det ikke var praktisk mulig for de øvrige å få det tilpasset undervisningen.

Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet, er heller ikke i tvil om at dette er kommet for å bli. Hun ser for seg at plusshus skal inn i all byggutdanning, ikke bare for arkitektene.

– Ja, dette er bare en start. Plusshus kommer i ingeniørutdanningen, på fagskolene og byggutdanningen på videregående skoler overalt, sier Hauge.

Les også:

– Boligene var bedre i 1970

Boligekspert spår fjernvarmens død

– Gamle ovner må byttes ut  

Slik blir din gamle vedovn renere  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.