KRAFT

Nå kommer kun 2,4 prosent av fjernvarmen fra olje

Klimavennlig: Bruken av olje som fjernvarmebrensel ble kraftig redusert i fjor, og ikke kun fordi det var en relativt mild vinter.   Foto: Hafslund
Klimavennlig: Bruken av olje som fjernvarmebrensel ble kraftig redusert i fjor, og ikke kun fordi det var en relativt mild vinter. Foto: Hafslund Bilde: Hafslund
Øyvind LieØyvind LieJournalist
3. okt. 2013 - 09:38

Energikilder i fjernvarmeproduksjonen

 

I 2010 var vinteren kald og mye olje ble brukt som spisslast. Totalt over året kom derfor hele 14,1 prosent av energien fra olje.

Tallet holdt seg høyt også i 2011, på ni prosent. Det førte til kritikk om at fjernvarmen absolutt ikke var så fornybar og bra som politikerne ville ha det til.

Nå har imidlertid fjernvarmebransjen fått grunn til å juble.

Norsk Fjernvarmes tall for 2012, som Teknisk Ukeblad har sett, viser nemlig at olje­bruken har gått betraktelig ned, til 2,4 prosent.

– Hard jobbing

Selv om 2012 var et mildere år enn 2011, sier daglig leder Heidi Juhler at det ikke er hovedårsaken til nedgangen.

– Hovedårsaken er at bransjen har jobbet veldig hardt fra det kritiske året 2010, da det var veldig mye press fra kunder og alle andre for å få redusert fossilandelen i fjernvarmen i spiss­last, sier Juhler til Teknisk Ukeblad.

Spisslast er den produksjonen som settes inn når det er som kaldest. Når vintertemperaturene er normale, brukes kun grunnlastkapasiteten, som er helt fornybar.

De tre siste årene tre avfallsanlegg med fjernvarme ved Hamar, Gjøvik og Kristiansand gradvis blitt satt i drift. Disse leverer fornybar grunnlast, og har bidratt til å øke fornybar­andelen ved at fossil spisslast er blitt faset ut.

Målet er å fase ut fossile energikilder fullstendig fra fjernvarmen i 2020.

Les også: Slik vil de lage isolasjon av søppel

Norsk Fjernvarme

Helt fornybar

Hafslund er et av selskapene som satser hardt på å bli fornybar. De har faktisk som mål at fjernvarme­produksjonen skal bli helt fornybar allerede i 2016.

Selskapets direktør for rammevilkår, Cato Kjølstad, sier Hafslund hadde en fossilandel på 6,8 prosent i 2012. Av dette kom ca. tre prosent fra olje, mens om lag 4 prosent kom fra LNG.

Dette er en klar forbedring fra de to årene før. I 2011 var fossilandelen 16,7 prosent, mens den var på hele 26,9 prosent i 2010.

Hafslund kunne ikke på stående fot opplyse hvor stor andel av den fossile energien som kom fra henholdsvis olje og LNG i 2010 og 2011.

– I såkalte normalår har vi som mål å være helt fornybare i løpet av tre til fire år. Under ekstremvintre kan det imidlertid være at vi må ta i bruk fossilolje som energikilde til spisslastproduksjon de kaldeste timene de kaldeste dagene, sier Kjølstad til Teknisk Ukeblad.

Les også: Gardermoen varmes med kloakk

Store investeringer

For å øke effektkapasiteten, setter selskapet i høst i drift et nytt pelletsanlegg på Haraldrud med en 56 MW trepulverkjel som erstatter en 20 MW olje­kjel.

I tillegg har de bygget en biooljekjel på 100 MW på Rodeløkka, i den gamle Freia-fabrikken. Den vil også være i full drift fra i høst.

– Vi har investert to milliarder kroner i infra­struktur og fornybar kjelkapasitet fra 2008 til 2012 for å nå klimamålene. Hafslund skal være en fornybar bedrift, og det må også gjelde fjernvarmen, sier Kjølstad.

– Må dere investere enda mer for å oppfylle forny­barmålene for fjernvarmen?

– Investeringene vi har gjort de siste par – tre årene vil gjøre at vi får en svært lav andel fossile­ energikilder i fjernvarmeproduksjonen. Nå jobber­ vi med å optimalisere produksjonen. Vi har 12 sentraler og et 300 kilometer langt primærnett. Høydeforskjellen i nettet er på 150 meter, og det er mange tekniske utfordringer for å få til et optimalt­ samspill slik at driften­ blir så effektiv som mulig. Dermed kan det være at vi når målet uten nye investeringer, sier Kjølstad.

Les også:

Norges første flyplass på pellets

Her har de både solfangere og geobrønner. Likevel må de ha fjernvarme  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.