Solenergi i Norge

Nå blir store solkraftverk lønnsomme i Norge: To selskaper planlegger å bygge

To selskaper planlegger å bygge bakkemonterte, solkraftanlegg i Norge. Anleggene planlegges bygd uten subsidier.

Nå kommer de første bakkemenoterte solkraftverkene i Norge
Nå kommer de første bakkemenoterte solkraftverkene i Norge (Foto: Statkraft)

To selskaper planlegger å bygge bakkemonterte, solkraftanlegg i Norge. Anleggene planlegges bygd uten subsidier.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I et gammelt grustak i Stor-Elvdal kommune, i Østerdalen, planlegges ladets første bakke-monterte solkraftverk. Anlegget blir på 7 Megawatt-peak (MWp) og skal levere 6,4 GWh elektrisitet i året.

Det er nok til å forsyne 320 eneboliger med strøm.

– Det blir gøy å se hvordan et nedlagt grustak kan få nytt liv og gi grønn energi til vår befolkning, sier næringsutvikler i Stor-Elvdal kommune, Bjørn Vegard Øiungen.

Norge får høyre strømpriser

Både Sverige og Danmark har mange store bakke-monterte solkraftanlegg. Disse anleggene er gjerne større og levere mer kraft, enn anleggene som monteres på tak. Men i Norge har vi fortsatt til gode å se bakkemonterte anlegg. En av årsaken er at slike anlegg ikke har vært støtteberettigede her til lands.

Men med høyere strømpriser kan dette endre seg.

Ifølge NVEs fremtidsbilde kan vi få gjennomsnittspriser på strøm i Norge på over 50 øre innen 2030. Nå planlegger to ulike selskaper, uavhengig av hverandre å bygge bakkemontert anlegge i Norge.

– Det er fantastisk at vi i Stor-Elvdal kan få landets første solkraftverk. Solkraft bidrar både til lokale arbeidsplasser og innebærer minimale inngrep i naturen, sier Bjørn Vegard Øiungen, næringsutvikler i Stor-Elvdal kommune.

Prisene faller på paneler

Bak planene i Stor-Elvdal står Solgrid, et selskap som blant annet er eid av Akershus Energi og Østfold Energi. Prosjektleder Henning Leifsen bekrefter at anlegger i utgangspunktet skal bygges uten noe form for støtte.

– Prisene har sunket ganske mye på solpaneler de siste årene og det gjøre at det etter hvert er mulig å bygge slike parker i Norge, sier han til TU.

Han sier det er økonomi i prosjektet, men at marginene enda ikke er veldig store. Selskapet ser etter muligheter for støtte, blant annet ved at de tar i bruk ny teknologi og slik kan skape et erfaringsgrunnlag andre kan dra nytte av.

Anlegget skal bestå av såkalte tosidige solceller, som også utnytter sollys som reflekteres fra bakken. Slike anlegg har vist seg å ha god effekt.

– Stor-Elvdal kommune er framoverlente, vi har et godt areal, kort avstand til strømnettet og tilfredsstillende solinnstråling, sier administrerende direktør i Solgrid, Kristin Melsnes, i en melding.

I dette grustaket på Stor-Elvdal planlegger Solgrid sitt anlegg. Kristin Melsnes i Solgrid og Bjørn Vegard Øiungen i Stor-Elvdal kommune. Foto: Solgrid

Solenergi i Norge

  • Marginal som energikilde i dag. på knappe på knappe 0,14 TWh.
  • NVE spår stor vekst, og forventer at solenergi vil levere 7 TWh el. i Norge i 2040.
  • Bransjen mener potensialet er enda større og forventer store sysselsettingsmuligheter.
  • IFE åpner i dag et testanlegg for solcellemoduler.

Trenger ikke subsidier

Fra før er et kjent at selskapet Energeia planlegger et liknende, men langt større anlegg, på Gjøvik. Energieia sendte i august en melding til NVE om at de tenker å søke konsesjon for et solkraftanlegg på 100 MW med ønske om å kombinere produksjon av solenergi med beitedrift. Prosjektet har støtte av Gjøvik kommune som også er grunneier for tomten der det skal bygges. Anlegget vil levere 130 GWh elektrisitet i året, like mye som Fjone vannkraftverk i Nissedal.

Ifølge Energeie er bakkemenotert solenergi lønnsomt å bygge ut i Norge. Produsenten mener de kan levere priser ned mot 20 øre per kWh over en driftsperiode på 30 år.

Investeringsrammen for prosjektet på Gjøvik, som kalles Seval Skog, er rundt NOK 500 millioner.

Anlegget på Gjøvik er det desidert største, av de to som er kommet lengst i planprosessen i Norge i dag, men anlegget i Stor-Elvdal har de allerede søkt konsesjon. Dette anlegget omfatter 170 mål og ligger i tilknytning til Furuset gård i Stor-Elvdal.

Planlegger 2 GW

Ifølge administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid er Anlegget i Stor-Elvdal et godt eksempel på arealer som er attraktive for solkraft.

– Vi ser etter uproduktive næringsområder, som enten er delvis i bruk eller som ligger brakk, med god solinnstråling. Alternativet er samdrift med landbruk, sier hun.

Solgrid er et nytt selskap og bygde sitt første solkraftverk i Sverige, tidligere i år. Ifølge selskapet har de prosjekter på til sammen 500 MW under utvikling, mange av dem i Norge.

– Vi har store ambisjoner og mål om å bygge 2 GW solenergi i Norge og Sverige innen 2030, sier prosjektleder Henning Leifsen til TU.

– Forholdene ligger godt til rette i Norge. Det er solinnstråling som er avgjørende og det kalde klimaet vårt er faktisk gunstig for solcellenes virkningsgrad og levetid. Selv om vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet har vi tro på at solkraft vil spille en stadig viktigere rolle, utfyller Melsnes.

Les også

Kommentarer (15)

Kommentarer (15)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå