ENERGI

Motstanderne tapte vindkraft-kampen på Haramsøy – anker ikke

Vindkraftmotstanderne tapte rettssaken mot staten om å stanse utbyggingen av vindturbiner på Haramsfjellet utenfor Ålesund.

En vindkraftmotstanders bil på Haramsøy i april 2021.
En vindkraftmotstanders bil på Haramsøy i april 2021. Arkivfoto: Jørn-Arne Tomasgard
10. juni 2021 - 13:29

Det opplyser vindkraftmotstanderne Nei til vindkraftverk på Haramsøy torsdag.

– Vi kjemper videre, men ikke i retten, skriver de i en pressemelding.

I midten av mai slo Møre og Romsdal tingrett fast at konsesjonen om å bygge åtte vindturbiner er gyldig, og at arbeidet dermed kunne fortsette for fullt.

Nei til vindkraftverk på Haramsøy hadde som mål å stoppe utbyggingen.

– Det har vi ikke klart. Der vi trodde lovene skulle trumfe forvaltningspraksis, har det motsette skjedd. Politikerne har ønsket vindkraftutbygging og gitt vide rammer til forvaltningen for å få bygd vindkraftverk rundt i landet. Dette ble avgjørende for tingrettens dom. Derfor ser vi det som lite trolig å nå gjennom i en ny runde i rettsvesenet.

Nei til vindkraft på Haramsøya hadde anført at både det opprinnelige konsesjonsvedtaket i 2009, samt vedtak rundt flere endringer i prosjektet i senere tid, bar preg av mangelfull utredning. Selve utbyggingen ble satt i gang i 2019, og det har siden da vært en rekke protestaksjoner ved anlegget og flere rettssaker.

I tingretten ble vindkraftmotstanderne dømt til å betale nær en million kroner i sakskostnader.

– Vi har erfart at det er altfor dyrt å tape rettssaker, og kostnadene med en ny runde i retten har vært avgjørende for at vi velger å ikke anke saken.

En russisk rakett fyres av mot ukrainske stillinger i dette bildet som er offentliggjort av Russlands forsvarsdepartement i desember.
Les også

Russland hevder de leder våpenkappløpet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.