IT

Møter seg selv og Microsoft i døra

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys, SV og politisk rådgiver Jørund Leknes, SV gjør alt de kan for å løsrive Norge fra Microsoft-monopol, men klarer det ikke.
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys, SV og politisk rådgiver Jørund Leknes, SV gjør alt de kan for å løsrive Norge fra Microsoft-monopol, men klarer det ikke.Bilde: Espen Zachariassen

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) flagger stadig bruken av åpne løsninger som er rimeligere enn Microsofts langt mer utbredte produkter.

Og hun har fått gjennomslag i regjeringen for muligheten å stille krav om fri programvare og åpen kildekode i utlysning av offentlige IT-kontrakter.

Ingen kommentar

Grunnlaget for den digitale forvaltningen funderes imidlertid på teknologi fra Microsoft. Hos Fornyingsdepartementet ønsker ikke politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) å kommentere dette valget.

– Du må snakke med NHD, som var ansvarlig for denne anskaffelsen, sier Leknes i en kommentar.

Her har statssekretær Rikke Lind (Ap) ikke lagt vekt på å finne alternativer til Microsoft.

– Accenture ble valgt fordi de tilbød den løsningen og de tjenestene som totalt sett dekket våre behov og krav best. Vi var åpne for løsninger uavhengig av om de var basert på åpen kildekode eller ikke. Vi ønsker også å påpeke at løsningen vil bli en tjenesteorientert løsning som gjør at det kan kobles til annen programvare enn fra den valgte leverandøren. Dette gjelder for eksempel sikkerhetsløsningen som skal implementeres. Denne vil være basert på programvare fra Sun, som benytter Java-teknologi og ikke teknologi fra Microsoft, sier Lind.

Les også: Bygger eNorge på tre kontinenter

Åpenhet

– Når det gjelder kravet til åpne standarder, mener vi det viktigste er å sikre at Altinn-løsningen kan kommunisere med andre løsninger på en effektiv måte. Vi er av den oppfatning at de offentlige føringene knyttet til åpne standarder er godt ivaretatt i den løsningen som skal utvikles, sier statssekretæren.

Prosjektledelsen for Altinn II har ingen betenkeligheter.

– Vi har bedt om og skal få løsninger som er bygget opp av standardkomponenter som det skal være enkelt å bygge nye eforvaltningstjenester på, sier prosjektleder Edvard Pedersen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.