KRAFT

– Monstermastdebatten er lagt bak oss

Nå er det bred enighet om at strømnettet må oppgraderes, mener statssekretær.

FORSVARTE: Ane Hansdatter Kismul, statssekretær i OED, forsvarte at regjeringen vil legge ned Statnetts brukerråd. – Vi vil styrke Statnetts nøytralitet.
FORSVARTE: Ane Hansdatter Kismul, statssekretær i OED, forsvarte at regjeringen vil legge ned Statnetts brukerråd. – Vi vil styrke Statnetts nøytralitet. Bilde: Statnett

–  Nå er diskusjonen annerledes. Det er en helt annen og mer opplyst debatt vi nå har. Det er bred enighet om at strømnettet må oppgraderes, sier Hansdatter Kismul.

Kostnadspress

Statnett står overfor det største nettinvesteringsløftet på lenge.  Den kommende tiårsperioden skal selskapet investere mellom 50 og 70 milliarder kroner i sentralnettet.

– Den kritiske betydningen av strøm tilsier at konsekvensene av å ikke investere er mye større, sa statssekretæren, som også understreket at betydningen av unngå at det skapes et for stort kostnadspress i bransjen.

– Vi vil derfor ha et kontinuerlig fokus på kostnadsutvikling.

Les også:

Strømnettet stopper ny svensk kjernekraft

Vil ha eget energiuniversitet i Norge  

Nøytralitet

Regjeringen har foreslått å legge ned Sentralnettbrukernes råd, også kalt Brukerrådet.

Flere aktører i energibransjen har uttrykt bekymring over at regjeringen vil kutte brukernes innsyn og innflytelse i Statnett i en tid med historisk store investeringer.

– Dette er en sak som har fått bemerkelsesverdig mye oppmerksomhet. Brukerrepresentasjonen ble etablert for 20 år siden og som ga mening for 20 år siden. Regjeringen mener at det er viktig å styrke nøytraliteten til selskapet, og vi forutsetter at at Statnett legger opp til god brukerkontakt. Statnett må ha god kontakt med alle parter.

Bygg fornybar

Statssekretæren forsvarte også at regjeringen vil lovfeste at kun Statnett skal få bygge utenlandskabler, og gjentok energiminister Ola Borten Moes budskap til energibransjen på energidagen i forrige uke.

–  De som vil ha grønne sertifikater må komme på banen nå.

Les også:

– Vi må ha full fart på utbygging av kablene

Advarer mot dobbelstøtte han selv kan tjene på

Svakt nett stopper krafteksport

– Elsertifikatene gir høyere strømregning  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.