KRAFT

Mobilt gasskraftverk endelig i gang

Reserveanlegget på Tjeldbergodden er snart ferdigtestet. Det skal være klart til vinteren.
Reserveanlegget på Tjeldbergodden er snart ferdigtestet. Det skal være klart til vinteren. Bilde: Herskedal, Kjell

Reservekraftverket på Tjeldbergodden i Aure kommune skulle egentlig vært ferdigtestet innen 1. juni i år. Starten ble så utsatt til 20. juni, men heller ikke da gikk det gass gjennom rørene.

Anlegget klart

25. august kom testingen i gang, skriver Dagens Næringsliv. Søndag skal testene være ferdigstilte, og resultatene presenteres i neste uke.- Det er alltid ting å justere, men vi har ikke støtt på noen problemer det er verdt å nevne. Anlegget er i prinsippet klart til å settes i drift som et reserveanlegg fra nå og utover, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til DN.

Les også:

- Selg unna

Når testperioden er over, vil kraftverket ha produsert kraft for seks millioner kroner, og sluppet ut nesten 40.000 tonn CO 2.- Testutslippet tilsvarer årlige CO2-utslipp fra 15 000-16 000 privatbiler. Det er ingen grunn til å teste disse anleggene, vi mener de bør selges så raskt som mulig. Det er mye bedre å bygge opp vannkraftmagasinene i regionen for å sikre reservekraft til vinteren, enn å bruke et sterkt forurensende gasskraftverk med elendig virkningsgrad, sa Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sagt til TU.no tidligere i år.

Han påpekte at reservekraftverket har større klimautslipp en et dansk kullkraftverk i forhold til nyttiggjort energi. Virkningsgraden er nemlig rundt 36 prosent, mot nærmere 60 prosent i vanlige gasskraftverk.

Les også:

Nyhamna også klart

I tillegg til anlegget på Tjeldbergodden, begynner anlegget i Nyhamna i Aukra kommune å bli ferdig. Begge anleggene skal være klare til bruk i ekstremsituasjoner i vinter.De kan levere 150 megawatt hver, og ser ut til å koste rundt 2,3 millarder kroner, over dobbelt så mye som opprinnelig beregnet.

Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.