IT

Mobiloperatørene sier nei til tvang om billig roaming

Vil ikke la seg diktere av EU.

EU vil fjerne roamingsatsene i Europa som et bidrag til mer verdiskaping på tvers av landegrensene, men bransjen protesterer på metoden.
EU vil fjerne roamingsatsene i Europa som et bidrag til mer verdiskaping på tvers av landegrensene, men bransjen protesterer på metoden. Bilde: Hamin Mousavi
8. nov. 2013 - 10:32

European single market for electronic communications

  • Forslag fra EU-kommisjonen som blant annet omfatter at prisene på samtaler, sms og datatrafikk skal ha samme pris på tvers av landegensene i hele Europa.
  • Hensikten er å skape mer verdiskaping mellom landene.
  • En del av strategien om å bruke ikt for å få fart på den økonomiske veksten i Europa etter finanskrisen.

EU-kommisjonen har foreslått at prisene på samtaler, sms og datatrafikk skal ha samme pris på tvers av landegensene i hele Europa.

Fremgangsmåten er todelt:

  • Mobiloperatørene dropper de høye satsene på såkalt roaming eller gjesting når du bruker mobilen i utlandet og opererer med én pris på sine tjenester.
  • Hvis de ikke innfører det nye prisregimet, skal de hjelpe forbrukerne til kostnadsfritt å bytte til en lokal mobilleverandør når de oppholder seg i et annet europeisk land.

Bransjen selv protesterer på en slik regulering og mener den ikke vil bidra til å få fart på den økonomiske veksten.

Les også: Nå skal roaming-utgiftene vekk

Fart

Dette er nemlig den grunnleggende strategien:

Bevisst satsing på informasjonsteknologi skal gi næringslivet en opptur etter finanskrisen ved at folk jobber smartere og mer effektivt. Slagordet er er "Single market".

På mobilfronten er EUs tanke at innenlandspris over hele EU legger til rette for økt aktivitet mellom landene og på den måten gir fart i den økonomiske veksten.

Les også: – Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre

Krigsstien

Mobilselskapene tjener gode penger på roaming, og kommisjonens forslag har fått lobbyorganisasjonen European Telecom Network Operators Association (ETNO) på krigsstien.

– Når EU fjerner roamingsatsene, reduserer det vår omsetning. Og det går utover den økonomiske veksten som EU trenger, sier direktør Daniel Pataki i ETNO.

Teknisk Ukeblad møtte ham og styreleder Luigi Gambardella under organisasjonens generalforsamling i Oslo denne måneden.

Bransjeorganisasjonen jobber for 37 mobiloperatører i 35 europeiske land. ETNO snakker gjerne høyt om at de taler på vegne av bedrifter som omsetter for store milliardbeløp og sysselsetter 1,6 millioner mennesker.

Etno-direktør Daniel Pataki hevder at EU-forslaget ødelegger investeringsevnen for mobilselskapene. Espen Zachariassen

Taper for USA

Gambardella setter roamingforslaget i et internasjonalt perspektiv.

– Det som er viktig nå er vekst i omsetningen. Europa er den eneste regionen i verden der telekom taper omsetning, mens resten av verden øker. Skal økonomien bli bedre, må vi ha inntekter for å kunne investere, sier styrelederen til Teknisk Ukeblad.

Da trenger bransjen regulatoriske forhold som er til å leve med. ETNO-lederne peker på at Europa var stor på telekom, med teknologier som GSM og LTE på samvittigheten.

– Men nå er vi forbikjørt av både USA og Asia, som begge har langt friere tøyler enn oss, sier Pataki.

Derfor mener de at markedet selv må få regulere utviklingen i roamingsatsene.

– Og med konkurranse fra nettbasert kommunikasjon, som Skype, vil det skje av seg selv. Men da i et tempo som vi kan tilpasse oss, påpeker Gambardella.

Tatt på sengen

Det er en litt uvant situasjon for lobbyister i Brussel at de ikke har fått en skikkelig mulighet til å påvirke utformingen av de nye reglene.

– Vi ble litt tatt på sengen av forslaget fra kommisjonen. Det ble ikke underlagt en ordinær prosess hvor vi har anledning til å komme med innspill, sier Lotte Abildgaard.

Hun leder Telenors kontor i Brussel og har engasjert seg i saken etter som tiltakspakken vil få effekt for norske operatører gjenneom EØS-avtalen. Og som operatører innenfor EU.

Nå er strategien å påvirke den politiske prosessen.

– Nå som forslaget er fremmet, må mobiloperatørene skaffe seg allierte i EU-Parlamentet og forsøke å dreie forslaget i riktig retning når de folkevalgte skal setemme over tiltakspakken om Single Market, forklarer Abildgaard.

Det skal etter planen skje i april neste år.

Les også:

Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon

Derfor må mobilene bo på hotell

Denne oppløsningen har du ikke sett maken til  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.