Mobilbruk kan øke kreftfaren

Mobilbruk kan øke kreftfaren
FARLIG? Verdens helseorganisasjon har undersøkt kreftfaren ved mobilbruk, og mener du bør vurdere å redusere bruken. Bilde: Colourbox.com

Bruk av mobiltelefoner og andre trådløse apparater kan øke risikoen for kreft, og forbrukerne bør vurdere å redusere bruken, sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kommunikasjon gjennom mobiltelefoner og andre trådløse apparater «er muligens kreftfremkallende for mennesker», opplyser kreftforskningsavdelingen hos Verdens helseorganisasjon.

– Tatt i betraktning de mulige konsekvensene denne klassifiseringen og disse funnene kan ha for folkehelsa, er det viktig at det forskes videre på langsiktig og hyppig bruk av mobiltelefoner, sier direktør Christopher Wild for Det internasjonale byrået for kreftforskning (IARC).

Les også: Økt kreftrisiko for tunge mobilbrukere

– Vær oppmerksom

WHOs nye vurdering gir foreløpig ingen nye anbefalinger fra Statens strålevern her hjemme. Men etaten gjentar gjerne anbefalingene de har kommet med i en årrekke.

– Folk kan være oppmerksom på hvor mye de eksponerer seg for stråling. Ved enkle grep, som å bruke håndfriutstyr, ha telefonsamtalene der mobildekningen er god, og sende SMS, så fjerner man bortimot all eksponeringen, er beskjeden fra seksjonsleder Merete Hannevik i Statens strålevern.

Vil vurdere

Strålevernet vil vurdere den nye klassifiseringen fra WHO, og informere om rådene som blir gitt for å redusere eksponeringen.

– Det er ennå ikke slått fast at det er en kreftrisiko ved å bruke mobil, men det er heller ikke bevist at det ikke er det. Derfor kan beskjeden fra WHO bidra til å minne oss på at vi kan tenke oss om før vi setter mobilen opp til øret. Det er jo så enkelt, sier Hannevik til NTB.

Les også: – De under 20 bør kun sende SMS

Hjernesvulst

Mobiltelefoners og trådløse apparaters radiofrekvens skaper elektromagnetiske felter som kan være kreftfremkallende og gi økt fare for hjernesvulst, en ondartet type hjernekreft, går det fram av uttalelsen fra IARC.

WHO plasserer nå stråling fra mobiltelefoner i samme kreftfremkallende kategori som bly, eksos og kloroform.

Den nye kategoriseringen innebærer at det per i dag ikke er gjort nok langsiktige studier til å konkludere at stråling fra mobiltelefoner er ufarlig.

Men 31 forskere fra 14 land har nå funnet tilstrekkelig data som viser en mulig sammenheng, og som forbrukere derfor bør være klar over, skriver CNN.

Tar flere tiår

– Det største problemet vi har, er at vi vet at de fleste miljøfaktorer tar flere tiår med eksponering før vi virkelig ser konsekvensene, sier Keith Black fra nevrologisk avdeling ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles.

Strålingen fra mobiltelefoner kan sammenlignes med en svak mikrobølgeovn.

– Det slik stråling gjør, enkelt fortalt, er det samme som skjer med mat i mikrobølgeovner, at hjernen på en måte blir kokt, sier Black til CNN.

El-overfølsomhet: – Jeg lurte meg selv i ti år

Mobilstråling bremser alzheimer

Les mer om: