Mobilbruk gir ikke økt kreftrisiko

Mobilbruk gir ikke økt kreftrisiko
IKKE FARLIG? Stråling fra mobiltelefoner ser ikke ut til å føre til økt risiko for hjernekreft hos barn, konkluderer ny internasjonal undersøkelse. Bilde: colourbox.com

Det er konklusjonen i en ny internasjonal undersøkelse som er lagt fram i forskningstidsskriftet Journal of National Cancer Institute.

Les også: Mobilen frikjent igjen

Ingen utslag

Undersøkelsen er den første noensinne som ser nærmere på muligheten for en sammenheng mellom mobilstråling og hjernekreft hos barn, skriver Videnskab.dk.

– Bruk av mobiltelefon øker ikke barns og unges risiko for å få denne sykdommen, sier professor Christoffer Johansen i danske Kræftens Bekæmpelse, en av hovedkreftene bak undersøkelsen, til Videnskab.dk.

– Studien er skrudd sammen slik at vi ville vært i stand til å oppdage selv en svak forhøyning i risikoen, men vi ser ingen stigning, sier han.

Les også: Mindre hjernekreft tross mobileksplosjon

Grundig analyse

I alt 352 barn og unge som ble diagnostisert med hjernekreft i perioden 2004–2008, deltok i undersøkelsen. Deres mobilbruk er sammenlignet med bruken til 646 tilfeldig valgte barn og unge.

Analysen viser at det ikke er flere personer i gruppen med hjernekreft som har brukt mobiltelefonen mye, enn i kontrollgruppen.

WHO: Mobilbruk kan øke kreftfaren

Økt kreftrisiko for tunge mobilbrukere

Innsikt: Bokstavelig talt strålende

Les mer om: